Номинираните за наградата за иновации FRUIT LOGISTICA 2019

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 07.02.2019      1860

За поредна година  в столицата на Германия се провежда международното изложение FRUIT LOGISTICA 2019, което се е утвърдило като водещ световен панаир на новостите в областта на сектор плодове и зеленчуци. На тазгодишното издание на изложението отново привлича внимание наградата FLIA (Fruit Logistica Innovation Award). Берлинската награда в последните години се наложи като най-престижната за иновации в международната индустрия за продукти за прясна консумация. Този приз е гаранция за показването на продукти, услуги и технически решения, които дават нов тласък на световната индустрия за търговия с плодове и зеленчуци, от производството до мястото на продажбата им.

Повече от 77 000 купувачи, гости и посетители от над 130 страни ще могат да гласуват за иновациите на годината на 6-и и 7-и февруари 2019 г. Десетте номинирани ще бъдат представени в изложбените зали с номера 20 и 21.

Nа 8 февруари 2019 г. в 14.30 часа ще бъдат обявени и победителите. FLIA ще бъде връчена на победителите за 14-и път през 2019 година.

Експертно жури, състоящо се от членове от всички нива на производството на пресни плодове, номинира следните 10 участници от над 70 подадени заявления:

 

„Avocado Pitter 300-AVC“, Италия

Машина за лесно отстраняване на семката на авокадото. Машината успява да обработи около 300 авокадо на минута, като ги разделя на две половини и отстранява сърцивината (семката). Kрушовидните плодове се позиционират вертикално в специален държач и се режат отгоре надолу, без да се разделя на две семката.

Досега в световен мащаб премахването на сърцевината на авокадото се извършва ръчно в преработвателните предприятия.

"DCM Viscotec® Blue", De Ceuster Meststoffen - DCM, Белгия

Силно концентриран, водоразтворим и лесен за използване минерален тор във форма на гел, предназначен за употреба в биологично земеделие и градинарството. Високото съдържание на азот от 9% N в комбинация с 5% калий има биостимулиращ ефект. Съдържащите се аминокиселини активират кореновата система. Те осигуряват значително увеличена повърхност на корените, подобрено усвояване на хранителните вещества и по този начин бърз растеж на растенията. Торът под формата на гел се счита за много чист и е одобрен за използване в биологичното земеделие.

„Die Birne Fred®“, VariCom, Швейцария

Новият сорт круша „Фред” е плод на дългогодишни проучвания (близо18 години) на специалисти от Швейцария и цяла Европа. Сортът е записан като сорт CH201, който се продава под марката FRED®.

Той е устойчив на огнен пригор.

Предимствата на тази круша са дългия срок за съхранение в хладилни помещения и значителната издържливост при транспортиране.

Плодът се характеризира със свежа текстура и приятна сладкост. Крушите са сочни, вкусни и имат твърда и същевременно хрупкава пулпа.

„Modula“, Roter, Италия

Електронна сееща машина, която позволява да се контролират и адаптират разстоянията за засяване на семената според съответната растителна култура. Гъвкавостта в интервалите на сеитба и адаптирането към различните култури е изключителна.

„Oriental Red® - Red Kiwifruit“, Jingold, Италия

Кивито, известно като малка витаминна бомба, заради високото съдържание на минерални соли и витамини, все повече навлиза в ежедневната консумация на плодове на европееца.

Червеното киви Dong-Hong има униклани свойства, които го отличават от добре известното киви на Хейуърд. Плодът на червеното киви е студоустойчив, често издържа до – 30°C. Реколтата обикновено е обилна и има сладки плодове с вкус и аромат на мед, гладка кора, която също може да се консумира.

„PerfoTecO2Control“, PerfoTec, Холандия

Машината за пакетиране от Холандия създава специална защитна система във всяка опаковка на съответния плодов или зеленчуков продукт. Оптималната смес от въглероден диоксид, кислород и азот, която се използва при опаковането, гарантира значително удължаване на срока на годност на плодовете и зеленчуците.

"Redlander", Bejo, Холандия

Червен хибриден лук с висока устойчивост на брашнеста мана. Той е сочно-свеж, има добро качество на луковиците, които имат светло червен цвят. Счита се за особено издържлив на болести по време на съхранението.

"Slide Valeriana Eco", Hortech, Италия

Електрически захранван комбайн за събиране на салата. Оборудването на машината с трифазни асинхронни двигатели без четки, 48V батерии с капацитет 450 ампер часа и вградено зарядно устройство с обем на зареждане до 16 часа, осигуряват пълен капацитет на използване.

"Технология за зреене на Softripe®", Frigotec, Германия

Изцяло автоматична технология за зреене на банани и други тропически плодове, в която те узряват хомогенно, т.е."естествено". В специални камери за зреене се регулира етилена, който се използва, както и температурата на въздуха, кислорода и въглерода. Това осигурява по-бързо узряване, по-дълъг срок на годност и оптимизиран киселинно-захарен баланс, което се отразява на вкуса. На потребителя може да се предложат различни степени на зрялост по желание.

"Top-Sealable Compostable, Recyclable Strawberry Punnet", CKF, Канада

Уплътняваща, компостируема и рециклируема опаковка за ягоди, налична  в два варианта – 350 и 400 грама ягоди. Опаковката съдържа минимално количество пластмаса, предлага висока защита, добра видимост на продукта и позволява по-голяма трайност.