Винени маршрути

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 01.02.2019      1798

Виненият месец започва с отбелязването на Трифон Зарезан на 1 февруари в базата в землището на с. Брестник край Пловдив. Домакин на събитието е Аграрният университет, който е избрал датата, на която Православната църква чества светеца. Гостите ще бъдат привествани от ректорът на университета проф. д-р Хриситна Янчева и деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. д-р Иван Брайков.

Празникът ще продължи с дегустация на видовете вина, добивани от местните сортове грозде, отглеждани в насажденията на базата.

Сред поканените гости са вицепремиерът Марияна Николова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, представители на МЗХГ, областният управител Здравко Димитров, кметове на общини, проф. д-р Любен Тотев – председател на Съвета на ректорите, ректори на висши училища от Пловдив и страната, над 25 директори на професионални гимназии, дипломати, бизнес партньори. 

 

Мелник

За трета поредна година винарските изби от региона на Мелник ще отворят своите врати за любителите на виното от 14 до 17 февруари 2019 г. Винопроизводителите от този край се обединяват, за да представят не само качествени регионални сортове вина, но и да популяризират развиващия се винен туризъм в Мелник и околността.

В „Дни на отворените врати 2019“ ще вземат участие следните винарски изби:

Villa Melnik (Вила Мелник),с.  Хърсово, www.villamelnik.coм

Orbelia Winery / Винарна Орбелия, с. Коларово, www.orbeliawinery.bg

Orbelus, с. Кромидово, www.orbelus.bg

Винарска изба Рупел - Rupel Winery, с. Долно Спанчево, www.rupel-wine.com

Златен Рожен, с. Капатово, www.zlatenrozhen.bg

Градини и лозя Капатово, с. Капатово http://www.kapatovo.bg/

Libera Estate, с. Хотово, www.liberaestate.com

Zornitza Family Estate Relais & Châteaux, с. Зорница, www.zornitzaestate.com

Sintica Winery, гр. Сандански, www.sinticawinery.com

Augeo Family Estate, с. Враня, www.augeofamilyestate.bg

За улеснение на посетителите е разработена карта на винените маршрути в региона, която може да свалите ТУК

 

Градски винен тур в София

Как се отбелязва по градски празника на лозарите може да разберете  от софийския квартален Tour de Зарезан, който ще се проведе за втора година на 9 февруари от 12 до 19 часа. На пет различни локации, известни с любовта си към виното, ще се приютят общо 19 български изби. Дегустациите са напълно безплатни и представят отделните изби и техните собственици.

Подробности за локациите, избите и вината можете да разберете ТУК