В началото на януари температурите ще бъдат критично минимални за част от земеделските култури

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 12.01.2019      1258

В началото на януари агрометеорологичните условия ще се определят от студено време, с критични минимални температури за част от зимуващите земеделски култури. В част от полските райони валежите от сняг ще образуват снежна покривка, която ще предпази есенните посеви от вредното въздействие на  прогнозираните ниски температури, на места до минус 15-17°С.

При отсъствие на снежна покривка и по-продължително задържане тези отрицателни стойности ще причиняват повреди от измръзване при неукрепналите, недобре закалени, зимни житни култури, особено при посевите зимуващи във фазите поникване в агростанциите - Бъзовец, Кнежа и Кюстендил, и втори-трети лист  в агростанции Николаево, Главиница, Търговище, Царев Брод, Сливен и Карнобат. В условия без снежна покривка отрицателни температури от този порядък са критични и за рапичните посеви не успели да формират розетка през есенната си вегетация. Стойности под минус 16-17°С ще бъдат опасни за пъпките и на някои десертни сортове лози (Болгар).

През периода прогнозираните поднормени температури ще ограничават провеждането на резитбите при овощните култури. През първото десетдневие на януари в култивационните съоръжения започва подготовката за производството на разсад за ранно полско производство на зеленчуци (ранни домати, ранно зеле, карфиол).

 

Източник НИМХ