Фитосанитарното състояние на земеделските култури към 01.09 Тютюн

Автор(и):  БАБХ, Българска агенция по безопасност на храните
Дата: 30.10.2014      762

През първите дни на месец август, агрометеорологичните условия в Западна България се задържаха неустойчиви. Това допълнително възпрепятства жътвата на пшеницата и влоши качеството на зърното. До края на месеца все още не е приключило прибирането на пшеницата, в по-високите райони на областите Кюстендил, Перник и София област. В средата на август атмосферата се стабилизира, температурите се повишиха и в различните части на страната максималните достигнаха между 33-38° С.

През втората половина на месец август, част от пролетниците приключиха развитието си. Започна прибирането на слънчогледа и сеитбата на рапицата. В Южна България, в районите с по-малко паднали дъждове през сезона започна и прибирането на ранните хибриди царевица.

ТЮТЮН

Фенофаза: „край на беритба”
През месец август фитосанитарното състояние на тютюна остава непроменено. Констатирано е само оформяне на колонии от тютюнева листна въшка по връхните листа на 5-7 % от растенията в областите Благоевград и Кърджали. В областите Кърджали, Пловдив и Хасково са отчетени от 5 до 7 % нападнати растения от вирусни болести (сипаница и доматена бронзовост по тютюна). Третирани са 117,8 хил.дка от 1 до 5 пъти.