Бактериално изсъхване

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 14.11.2018      2392

Причинител на бактериалното изсъхване по костилковите овощни видове е бактерията Pseudomonas syrigae pv.syringae.

Симптомите се наблюдават най-често по стеблото, скелетните клони и разклонения. Около мястото на повредата се забелязва хлътване или подуване на тъканите. Кората е с по-тъмен цвят, лъскава и мазна. В повечето случаи в тя е разкъсана и раните са покрити със смола. При обелване на кората в мястото на инфекция и около него се вижда, че камбият и сърцевината са с тъмнокафяв цвят. Повреди се наблюдават и по крайните разклонения и пъпките, които през пролетта не се развиват остават сухи и покрити със смола.

При благоприятни условия за развитие на болестта тя обхваща постепенно цялото дърво. От начало изсъхват отделни клонки и скелетни разклонения, а по-късно и цялото дърво. Обикновено листата на болните дървета не окапват през есента.

Проблемът с бактериалното изсъхване е сериозен, както при всички бактериални болести. Сега е моментът да изрежете всички нападнати клони и клонки, като режете да здрава тъкан.  Растителните отпадъци веднага изнесете и изгорете. По-големите рани замажете с блажна боя или 10-процентов разтвор на меден сулфат. За да се избегне разпространението на болестта, режещите инструменти трябва да се обеззаразяват с формалин, разреден в съотношение 1:25 или натриев хипохлорид –1:4.  

През есента по време на листопада и рано напролет преди разпукване на пъпките напръскайте нападнатите дървета с медсъдържащи препарати.