В овощната градина през септември –химичните третирания намаляват

Автор(и):  проф. д.с.н Иванка Лечева; проф. Мария Боровинова
Дата: 18.09.2018      2235

Температурите през септември се понижават и обикновено максималните не надвишават 25°C. Листният апарат на дърветата продължава да фотосинтезира активно и осигурява изхранването на плодовете/при есенните и зимни сортове/, диференцирането на плодните пъпки и отлагането на резервни хранителни вещества. През този месец  при повечето от овощните видове не се налага да се провеждат третирания, но макар и по-малко все още още има нужда от тях.

При ябълката се пръска срещу късните инфекции от струпясване и причинители на гниене на плодовете по време на съхранение от гъби от родовете Monilinia, Penicillium, Botritis, Alternaria, Botryosphaeria, и др.  Продължава вридата и от ябълковия плодов червей.

Ябълковите сортове, чийто плодове ще се прибират през втората половина на септември, да се пръскат с инсектициди с къс карантинен срок.

При къснозреещите крушови сортове  трябва да продължи борбата срещу плодовите червеи/ябълков, източен и крушов/ и причинителите на гниене на плодовете. Използват се инсектицидите и фунгицидите, посочени при ябълката.

Плодовете на сортовете дюли, които се отглеждат у нас, са силно чувствителни на късно кафяво гниене, сиво гниене и меко гниене, които са особено вредоносни при чести превалявания по време на зреене на плодовете, а по-късно и при съхраняването им. Това налага да се пръска срещу тези патогени. За предпазване на плодовете от червясване от ябълков и източен плодов червей към фунгицидния разтвор се добавя  и инсектицид.

 

За препаратите, които са необходими за пръскане в този период информация ще намерите в брой 8/9 2018 г. на списание „Растителна защита“.