Corteva

Брой 7/2018 на списание „Растителна защита”

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 17.08.2018      24213

Вижте кои са актуалните теми в този брой.

Излезе от печат брой 7/2018  на списание „Растителна защита”. Темата на броя е оранжерийното производство в България и предизвикателствата при осигуряването на свежи зеленчуци на пазара. В страната основно се отглеждат домати, краставици и пипер. Около 90% от общо произведената продукция в оранжерии се пада на тези култури. Но зеленчуковите култури, отглеждани в култивационни съоражения, се нападат от много болести, част от които имат икономическо значение за получения от тях добив. Затова проф. д-р Стойка Машева ще ви запознае подробно с всички вирусни, гъбни и бактерийни болести по зеленчуковите култури в оранжерийте. Освен опасните болести в оранжериите се серащат и множество неприятели, които са полифаги. Те развиват няколко поколения и вредят през цялата година. Доц. д-р Винелина Янкова от ИЗК „Марица” в Пловдив се спира на някои от най-разпространените неприятели, които водят до влошаване на качеството на продукцията в култивационните съоръжения.

Ключът към ефективността на зеленчукопроизводството е оптимизирането на хранителния режим. Балансът на хранителните вещества е основното средство за управление на храненето на растенията. В настоящия брой на списанието предлагаме схеми и таблици за постигане на висок добив при производството на домати чрез тяхното балансирано торене.

През последните години хидропонните технологии навлизат все повече като алтернатива за отглеждане на зеленчуци в оранжерии, особено при доматите и краставиците. За историята на хидропонните технологии, предимствата и разликите между различните методи четете в брой 7 на списанието.

За българската селекция при доматите и подходящият избор на сорт, гарантиращ висок и стабилен добив, ще се спрем отново на опита на специалистите от ИЗК „Марица”  в Пловдив. Създадените селекционни технологии в института са насочени към развиването на толератни и устойчиви сортове като за геноизточници най-често се използват местни форми и диви видове.

Краставиците са втората по икономическо важно значение култура в оранжериите. Според технологията на производството те могат да се отглеждат в стоманено-стъклени и полиетуленови съоръжения, като първа и втора култура. В зависимост от начина им на отглеждане се поставят и определени изисквания към сортовия състав.

В този брой обхващаме и темата за цикадите, които у нас не са достатъчно проучени и често повредите от тях се отдават на други причини. За видовете цикади по растенията, контрол и борба с тях четете в настоящия брой на списанието.

В рубриката  „карантина” ще ви запоснаем с южноамериканския плодов хоботник и с тигровия хоботник, които са съобщени вече и в много европейски страни като неприятели по овощните култури и лоза.

През август грижите за опазване на плодовата реколта и дърветата от вредители продължават. През този месец протича процесът на диференциране на плодните пъпки. В зеленчуковата градина през август обеззаразяването на зеленчуковите семена е първа стъпка към получаване на качествена продукция и високи добиви. Голяма част от болестите по зеленчуковите култури, причинявани от вируси, бактерии, микоплазми и

гъби, се пренасят със семената. Това е причината, която налага да се спазват профилактични мерки. Обеззаразяването на семената се извършва с различни средства и по различни начини – термичен, химичен, полумокър, сух, мокър и други.

 

Темата

В. Янкова – Оранжерийното производство – предизвикателство и възможност за осигуряване на свежи зеленчуци

С. Машева – Болести

В. Янкова – Неприятели

В. Каназирска – Торене на домати

Б. Арнаудов – Хидропонните технологии – ефективен подход за отглеждане на зеленчукови култури

В. Янкова, С. Машева – Доматите – основна и традиционна култура в оранжериите

Н. Велков – Оранжерийни сортове краставици

 

Неприятели

А. Харизанов, А. Харизанова – Цикладите

 

Карантина

Б. Катинова – Южноамерикаснки плодов хоботник и тигров хоботник

 

Светофар

M. Боровинова, И. Лечева – В овощната градина през август –  Болести и неприятели все още заплашват овощните дървета

С. Машева и др. – В зеленчуковата градина през август: Обеззаразяванео на зеленчуковите семена – първа стъпка към получаване на качествени и високи добиви

 

Училище за специалисти

Проф. Стойка Машева –  Листни петносвания по основните зеленчукови култури

 

Списание Растителна защита семена и торове няма отношение към поднесената информация в публикуваните реклами и ПР материали. Отговорността за съдържанието им е изцяло на рекламодателите. За информацията в авторските материали носят отговорност авторите на публикациите.