Нестабилно време с превалявания до края на седмицата

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 24.07.2018      1121

До края на седмицата агрометеорологичните условия в страната продължат да се определят от нестабилно време с чести превалявания. Това ще продължи да затруднява жътвата на пшеницата. Забавеното прибиране на зърнената реколта поради неблагоприятните метеорологични и агрометеорологични условия са причина и за влошеното качество на зърното.

В условията ма повишена атмосферна и почвена влажност и относително близки до нормата температурни условия ще поддържат висока вероятността за развитие и разпространение на гъбни болести по земеделските култури.

При царевицата ще протичат фазите изсвиляване, потъмняване на свилата при средноранните и късни хибриди и млечна зрелост при ранните хибриди. При посевите със слънчоглед, засети в агротеническите срокове а ще се осъществява наливане на семената, а при по-късно засетите – цъфтеж и оплождане.

При зеленчуковите култури остава риска от заразяване с мана по пипера, картофена мана и кафяви листни петна по доматите.

През по-голямата част от периода няма да има подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания, поради очакваните превалявания. При първа възможност е наложително да се извършат третирания с фунгициди с лечебно действие.

Източник НИМХ