Грижите за опазване на плодовата реколта и дърветата продължават и през юли

Автор(и):  проф. д.с.н Иванка Лечева; проф. Мария Боровинова
Дата: 11.07.2018      2168

Средната месечна температура  за по-голяма част от страната през юли е между 21-26℃. Валежите през този месец са краткотрайни и много често оскъдни. През този период в някои райони продължава беритбата  на къснозреещите череши и вишни, а при ябълка, слива и праскова започва беритбата на плодовете от ранните сортове. Растежът на леторастите през юли завършва, плодовете наедряват интензивно, започва процесът на цветообразуването.

В ябълкови градини, където не е допусната зараза от струпясване, пръсканията срещу тази болест се прекратяват. При наличие на зараза по листата и плодовете и при чести превалявания, каквато е ситуацията в този момент, опасността от късни заразявания и увеличаване степента на нападение на плодовете продължава, което налага в този случай да се третира и през този период.

При ябълковите сортове, които са чувствителни на брашнеста мана,  пръсканията  срещу тази болест също продължават. За едновременна борба срещу двете болести най–добре е да се използват фунгициди, които са ефикасни и срещу двата патогена.

През юли не бива да се забравя да се третира и срещу ябълковия плодов червей, калифорнийската щитоносна въшка и листоминиращите молци.

При крушата  трябва да продължат пръсканията срещу струпясването, белите и кафявите листни петна и срещу обикновената крушова листна бълха. Фунгицидните пръсканията при дюлите са насочени  срещу кафяво гниене и кафяви листни петна, към разтвора се прибавя и инсектицид  срещу ябълковия плодов червей. При сливата през юли пръскания са насочени срещу  кафявото гниене, ръждата, сливовия плодов червей и обикновената сливова щитоносна въшка.

В началото на юли започва зреене на плодовете при ранните прасковени сортове и през този период при тях не се провеждат пръскания. При късните сортове праскови се налага да се третира срещу  брашнеста мана, кафяво гниене, анарзия, източен плодов червей и листни въшки.

 

Одобрените препарати за растителна защита срещу болестите и неприятелите през юли може да намерите в сп.“Растителна защита", бр.6/2018.