Брой 6/2018 на списание „Растителна защита”

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 06.07.2018      14362

Вижте кои са актуалните теми в този брой.

 

Очаквайте на 9-и юли да излезе от печат брой 6/2018  на списание „Растителна защита”. Темата на броя са листните зеленчуци и подправки, които са важен „играч” в здравословния хранителен режим. Подробно ще ви запознаем със спецификата на агротехниката, храненето, периодите и схемите на отглеждането на добре познатите на нашия пазар  – салата, маруля, лапад, рукола, ендивия и ревен, целина, магданоз и копър, девисил, босилек и джоджен. Освен огромното разнообразие на листни зеленчуци и подправки не бива да се подценяват и болестите и неприятелите по тях, когато става въпрос за тяхното отглеждане и производство. Затова от ИЗК Марица специалистите са подготвили подобрна информация за видовете вредители както и продукти за растителна защита по зеленчуковите култури.

През последния месец при неблагоприятните климатични условия зърнопроизводителите в Добруджа се оплакват от масово нападение на посевите от кафява листна ражда. Проф. д-р Иван Киряков от Добруджанския земеделски институт в гр. Ген. Тошево задълбочено анализира темата и отговаря последователно на всички въпроси относно тази коварна болест.

Интересно е да се знае, че България е северната граница на разпространение на смокинята, която особено в южните райони е типичен и предпочитан овощен вид. За съжаление единственото насекомо, специлизирано в изхранване с листата на смокинята – Choreutis nemorana (скелетиращ молец по смикинята), се среща и у нас. Какви вреди нанася и каква е адекватната борба с него ще разберете от настоящия брой на списанието.

Централната лаборатория по карантина в София обявява новите карантини вредители, които са включени от 2018 година в Приложение 1 от Наредба 8 за фитосанитарен контрол. Само в списанието може да видите кои са тези нови карантинни вредители по овощни и декоративни растения и по зеленчукови растения.

През юли е важно да продължават растителнозащитните грижи в овощната градина. През този период в някои райони продължава беритбата на къснозреещите череши и вишни, а при ябълка, слива и праскова започва беритбата на плодовете от ранните сортове. Важно е да се знае, че през този месец в ябълковите градини при чести превалявания опасността от заразяване от струпясване се увеличава, което налага третиране с подходящите препарати за растителна защита.

В месечния ни календар сме подготвили и система за опазване на зелевите култури, полезна и практична за всеки производител на тези зеленчуци.

На опитното поле в землището на с. Попгригорово, Добричко, се състоя поредната среща на производители от района със специалистите от Байер. За срещата и за резултатите от приложението на различни технологии в отглеждането на основните култури в страната може да прочетете в списанието. Наш екип беше гост и на Открит полски ден в землището на ЗК Дивдядово, Шумен, където бяха демонстрирани нови технологии на Байер в пшеницата и царевицата.

В този брой ще ви срещнем с инж. Йордан Койчев и Стоян Желязков, управители на фирма МУРРА 2002 в с. Лозенец, община Стралджа. МУРРА 2002 е една от малкото фирми в България, която произвежда едновременно растенивъдна и животновъдна продукция. Успехът на този формат изключително зависи от експертното присъствие, защото земеделието е магия за цял живот и няма сила, която да я развали.

В брой 6 на списанието ще ви разкажем и за Международните дни на полето, България 2018, чийто домакин за първи път бе Аграрният университет, а генерален спонсор на събитието бе БАСФ България, отдел „Растителна защита”. На новаторската платформа, позиционирана в учебно-опитната и внедрителска база на университета край Пловдив, представителствата на няколко десетки мултинационални компании, базирани на българския пазар, представиха „на живо”, в реална обстановка, действието на своите продукти от търговските си портфолиа – препара-

ти за растителна защита, торове, семена, машини.

Участие в този широкоформатен иновативен пленер взеха няколко

института от системата на Селскостопанска академия. Тук бяха и

успешните български фирми Екофол и Агроном.

 

Темата

С. Мишева – Листните зеленчуци и подправки важен играч в здравословния хранителен режим

Ц. Динчева – Поглед към зеленолистното разнообразие

С. Мишева  и др. – Не подценявайте болестите и неприятелите!

 

Мнение

И. Киряков – Кафявата листна ръжда атакува посевите в Добруджа

 

Съобщение

Т. Ванева-Ганева – Choreutis nemorana – Скелетиращ молец по смокинята

 

Карантина

Б. Катинова– Нови карантинни вредители по овощните и декоративните растения и по зеленчуковите култури

 

Светофар

M. Боровинова, И. Лечева – В овощната градина през юли: Грижите за опазване на плодовата реколта продължават

С. Машева и др. – В зеленчуковата градина през юли: Система за опазване на зелевите култури

 

Българските земеделци

Е. Иванов – Земеделието е магия за цял живот и няма сила, която да я развали

 

Събития

*** – Международни дни на полето, България 2018

*** – Доц. Мирослав Титянов отпразнува своя юбилей!

*** – БАСФ представи своята нова генерация агрохимия за растеж и устойчивост

 

Училище за специалисти

Проф. Мария Боровинова –  Опасни гъбни болести по ябълка и круша

 

Списание Растителна защита семена и торове няма отношение към поднесената информация в публикуваните реклами и ПР материали. Отговорността за съдържанието им е изцяло на рекламодателите. За информацията в авторските материали носят отговорност авторите на публикациите.