Растителнозащитните грижи продължават в овощната градина и през юни

Автор(и):  проф. д.с.н Иванка Лечева; проф. Мария Боровинова
Дата: 07.06.2018      2008

Средната месечна температура  през юни е между 18-22℃ за равнинните райони и 11- 16℃ за високите полета. Валежите през този месец са в границите от 60 до 90 литра на квадратен метър.

През юни черешите, вишните и ягодите зреят масово, както и ранните сортове малини, кайсии, праскови, круши и ябълки. Грижите за опазване на плодовата реколта и дърветата продължават.

През юни продължават пръсканията  при ябълката  срещу струпясването и брашнестата мана, ябълковия плодов червей, калифорнийската щитоносна въшка и листните въшки. При крушата  трябва да продължат третиранията срещу струпясването, белите и кафявите листни петна, и срещу обикновената крушова листна бълха.

При дюлите се налага да се пръска срещу кафявото гниене и плодовите червеи.

През юни продължават грижите за опазване на круша, дюля и ябълка от огнен пригор. За ограничаване на щетите се провежда санитарна резитба за отстраняване на заразените клони и леторасти/реже се 30-40 сантиметра под мястото на заразата/, след което раните се замазват с блажна боя, към която се добавят мед-съдържащи препарати - Бордо микс 20ВП, Бордолезов разтвор, Фунгуран ОН 50ВП, Шампион ВП. Инструментите за резитба се дезинфекцират след всеки отрез със спирт за горене или в  белина, разредена с вода в съотношение 1:10. Освен резитба за предпазване на дърветата от заразяване се провеждат и пръскания с: Бордолезов разтвор – 1%, Фунгуран ОН 50ВП  – 0,15% , Шампион ВП – 0,15%. При благоприятни условия за развитие на болестта, чувствителни сортове, хладно и влажно време, както и наличието на зараза, която не е ограничена през май, профилактичните пръсканията се  провеждат в интервал от 5-7 дни.

Средно- и къснозреещите черешови сортове и вишните в началото на юни се нуждаят да бъдат опазени от цилиндроспориоза/бяла ръжда/, кафяво гниене и черешова муха.

При прасковата продължават пръсканията срещу брашнеста мана, сачмянка, кафяво гниене, анарзия, източен плодов червей и листни въшки.

Срещу брашнестата мана се използва един от фунгицидите:

При малината  в началото  юни  се пръска срещу дидимела, антракноза, засъхване основите на летораслите/лептосфериоза/, сиво гниене, малинов агрилус, малиново комарче, малинова галица и малинов бръмбар.

За да са ефикасни пръсканията срещу болестите и неприятелите при овощните видове те трябва да се провеждат навреме и качествено. Освен това много важно е и да се определя необходимостта от провеждане на дадено третиране, което е свързано със специални отчитания за определяне плътността на неприятелите и при надвишаване икономическите прагове на вредност да се проведе пръскане.

 

Информация за разрешените за употреба фунгициди и инсектициди може да прочетете в брой 5/2018 г. На сп.“Растителна защита“.