Брой 5/2018 на списание „Растителна защита”

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 07.06.2018      13382

Вижте кои са актуалните теми в този брой.

Очаквайте на 8-и юни да излезе от печат брой 5/2018  на списание „Растителна защита”. Темата на броя е орехът, болести, неприятели по орехоплодните култури и переспективни за нашата страна орехови сортове.

В брой 5 ще ви запознаем с новата болест по белия бор Scirrhia acicola, причинител на кафяви петна по иглиците на бора. За първи път болестта е установена през 2017 г. в района на Кърджали.

Интересът към темата за ягодата в брой 3/2018 беше много голям и по желание на читателите в настоящия брой продължаваме с още два неприятеля. Мокриците нападат предимно зеленчукови и ягодоплодни градини и създават доста проблеми на ягодопроизводителите. По ягодата вредят също така листни и коренови нематоди, които се разпространяват чрез посадъчния материал.

През юни е важно да не се преустановяват растителнозащитните грижи в овощната градина, защото тогава черешите, вишните и ягодите зреят масово, както и ранните сортове малина, кайсии, праскови, круши и ябълки. Грижите за опазване на плодовата реколта и дърветата продължават. В месечния ни календар сме подготвили и система за опазване на тиквовите култури, полезна и практична за всеки производител на зеленчуци.

В този брой ще ви срещнем с Димо Димов, фермер от гр. Сунгурларе, област Бургас, който смята че най-солидният бизнес в България е земеделието и отдава цялата си енергия и време за развитието на неговите лозя и овощни градини. Земеделието е 100% любов!

Една от водещите фигури в българската растителна защита навърши 50 години през месец май. По повод юбилея на доц. Мирослав Титянов списание „Растителна защита” разговаря с него за личния му път в земедеслките среди, за тенденциите и переспективите на днешния пазар на агрохимикали, торове и семена, за лоялната и нелоялна конкуренци, за дистрибуторите, които имат ключово значение в бизнеса с препарати и разбира се за навлизането на дигитализацията и иновациите в селското стопанство.

Тази година националните демострационни опити на компанията Байер бяха позиционирани на три локации – с. Бяло поле, област Стара Загора, с. Поп Григорово, област Добрич и град Кнежа. В този брой отразяваме структурата, формата, визията и техническите резултати от срещата в Кнежа. Домакин на тази проява бе Красимир Пеловски, един от най- успешните български фермери.

 

Темата

В. Джувинов – Орехът у нас – многозначителни въпроси, еднозначни отговори

М. Димова – Болести по орехоплодните култури

Е. Манчева – Неприятли в ореховата градина

М. Иванова – Неприятели по лешника и бадема

С. Гандев – Переспективни за нашата страна орехови сортове

 

Тема с продължение

Е. Цолова, Л. Колева – Не подценявайте мокриците и нематодите

 

Карантина

С. Стаменова и др.   – Нова болест по белия бор – Scirrhia acicola

 

Светофар

M. Боровинова, И. Лечева – В овощната градина през юни: Растителнозащитните грижи продължават

С. Машева и др. – В зеленчуковата градина през юни: Система за опазване на тиквовите култури

 

Българските земеделци

Е. Иванов – Земеделието е 100% любов!

 

Информация

*** – ЕС гласува с мнозинство забраната за употреба на неоникотиноидите

 

Юбилей

В. Шишкова – Доц. Мирослав Титянов на 50!

 

Събития

*** – На Байер Агро Арена 2018: Растителна защита от най- висок клас

 

Училище за специалисти

Гл. aс. д-р Звездомир Желев  –  Фомоза, скперотиноза и гуша по рапицата

 

Списание Растителна защита семена и торове няма отношение към поднесената информация в публикуваните реклами и ПР материали. Отговорността за съдържанието им е изцяло на рекламодателите. За информацията в авторските материали носят отговорност авторите на публикациите.