Иновативната платформа “Международните дни на полето” стартира и в България

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 05.06.2018      1805

От 5 до 7 юни в Пловдив се провежда първото изложение на “Медународни дни на полето България 2018”. Организатор на събитието е DLG Field Days България (дъщерно дружество на германската фирма DLG International) в сътрудничество с Аграрния университет в Пловдив. Генерален спонсор на събитието е германската фирма БАСФ.

“Международните дни на полето” е утвърдена новаторска платформа и място за среща на земеделски производители, фирми за агрохимикали, торове, семена и селскостопанска техника. Съвременни сортове и хибриди, нови технологии за растителна защита и торене, най-съвременни машини и пръскачки и последни новости в областта на прецизното земеделие –  всичко това българските земеделци в продължение на три дни ще имат възможността да видят на живо, както и да участват в различни семенари и дискусии.

Около 50 фирми – български и чуждестранни, представят резултатите от своите продукти. В платформата участват и три института към Селскостопанска академия – Институт по зеленчукови култури “Марица” в Пловдив, Институт по растителни и генетични ресурси в Садово и Института по розата в Казанлък.

На 150 дка площ в учебно-опитното поле на Аграрния университет в Пловдив са инсталирани над 500 м напоителни съоръжения, 52 опитни полета са обособени, обработени и засети с култури, почти 10 ха тревни площи са подготвени за алеите и зоните за паркиране.

Приветствие към участниците и гостите отправи проф. Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Пловдив, която сподели, че това е амбициозно събитие, на което български и чуждестранни изложители и посетители имат уникалния шанс да се срещнат и споделят своите постижение и идеи за модерно и печелившо земеделие. А изпълнителният директор на DLG International г-н Бернд Кох отбеляза, че “Международните дни на полето България 2018” предоставя на посетителите възможността да се докоснат на живо до качествени продукти и технологии. Върбан Върбанов, търговски мениджър на БАСФ за Южна Българияq подчерта, че компанията винаги е подкрепяла и ще подкрепя всички прояви, които показват какво точно се случва на полето и  ще насърчава трансфера на знания.