Масирана е атаката на болестите и неприятелите след цъфтежа на овощните дървета

Автор(и):  проф. д.с.н Иванка Лечева; проф. Мария Боровинова
Дата: 17.05.2018      2803

В овощната градина през май

Средната месечна температура през май за повечето райони в страната е в границите от 15 до 18 ℃. Много често през отделни години дневните температури достигат до 30℃. През май количеството на валежите се увеличава. Те са кратки, но интензивни.

Синоптиците прогнозират, че тази година през май средната температура на въздуха ще е около 17℃, като най-ниската се очаква да бъде в рамките на 4-7℃ в сутрешните часове, а най-високата около 20 до 25℃ в светлата част на деня. Валежите през месеца няма да надвишат средната норма и през тази година ще са около 70 л/кв.м, като се очаква да достигнат до 100 л/кв.м в източната част на страната.

През май овощните дървета са във фенофаза на интензивен растеж.

Следцъфтежните пръскания са задължителни при:

- ябълка – срещу струпясване, брашнеста мана, ябълков плодов червей, калифорнийска щитоносна въшка, листоминиращи молци, акари и листни въшки

- круша – струпясване, листни петна, обикновена крушова листна бълха,крушов и иизточен плодов червей

- череша и вишня – срещу цилиндоспориоза, червени листни петна, ръжда, кафяво гниене, сливов плодов червей и обикновена сливова щитоносна въшка

- праскова – срещу брашнеста мана, сачмянка, кафяво гниене, анарзия, източен плодов червей и листни въшки

- кайсия – срещу кафяво гниене, гномония, анарзия и източен плодов червей

За ефикасна растителна защита е необходимо:

  • Пръсканията да се провеждат по сигнали на Регионалните служби по безопасност на храните и съвети на агрономи по растителна защита.
  • Да се използват само пестициди, които са разрешени за употреба, а пръскания да се повеждат само при плътност на неприятелите над възприетите прагове на икономическа вредност , а те са за:

Ябълков плодов червей – 0,8 – 1% пресни вгризвания;

Източен плодов червей – 1,5% повредени плодове;

Сливов плодов червей – 1 – 1,5% пресни вгизвания;

Анарзия – 3% повредени летораста;

Черешова муха – 10 мухи/уловка;

Листни въшки – 10 – 15% нападнати леторасти;

Обикновена сливова щитоносна въшка – 5-7 броя на лист;

Миниращи молци – 1-2 пресни мини на лист;

Овощни акари – 3-4 броя на лист;

Крушови бълхи – 4-6% леторасти с колонии;

Ягодово хоботниче и ягодово стъблохоботниче – 15% нападнати растения.

 

При биологично производство не се разрешава употреба на синтетични пестициди. За борба срещу гъбните болести се използват мед-съдържащи и сяра-съдържащи фунгициди. За контрол на ябълковия и източния плодов червей са одобрени Мадекс топ и Мадекс твин – 10 мл/дка, както и диспенсъри - РАК 3+4 за ябълков плодов червей и РАК 5+6 и ФЕРОКОН АМ за източен плодов червей. Натуралис ОД е включен в списъка за контрол на черешовата муха и обикновената крушова листна бълха.

Черешовата муха може да се контролира и чрез жълти лепливи уловки, като за всяко дърво се поставят по 4 уловки.

Срещу листогризещите по овощните се пръска с Дипел 2Х – 0,1%. За борба срещу ябълковия пъстър миниращ молец ефикасен биоинсектицид е Ним азал Т/С – 300мл/дка.

Синеис 480СК – е разрешен за употреба при: ятода срещу трипси, кайсия, праскова и нектарина срещу прасковен клонков молец, круша срещу крушова листна бълха и ябълка срещу ябълков плодов червей и ябълков пъстър миниращ молец.

 

Подробна информация за одобрените срещу вредителите препарати за растителна защита и дозите им за употреба ще намерите в брой 4/2018 на сп.“Растителна защита“