Кралските оранжерии в Брюксел

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 02.05.2018      6378

Веднъж годишно в продължение на три седмици най-забележителните оранжерии в Европа отварят врати за посетители от цял свят. Приказното растително царство в Брюксел не е само ботаническа градина, то е и архитектурен шедьовър от стъкло и метал, който е притежание на кралското семейство на Белгия. На площ 14 000 квадратни метра Кралските оранжерии в района на парка на замъка Лакен в Брюксел действат като туристически магнит през пролетта, когато всички растения цъфтят.

Стъкленият комплекс съчетава помпозните амбиции на белгийския монарх Леополд II (1835 - 1909), изразени чрез пищната архитектура на стила ар нуво от края на 19 век и началото на 20 век и многообразието на екзотични растения и цветя от близки и далечни страни.

Градът от стъкло е проектиран и построен от архитекта Алфонс Балат между 1874 и 1895 по поръчка на крал Леополд II, който финансира монументалните оранжерии в парка чрез кражби и жестоки престъпления в единствената по това време колония на Белгия – Конго.

Дворецът от стъкло е съставен от няколко огромни павилиони, куполи и дълги галерии, а “желязната църква” (покрита оранжерия), първоначално е била предназначена да служи за кралски параклис, по късно се превръща в основна част от сложната система от оранжерии в Лакен.

Попаднали в оазиса на безкрайните стъклени оранжерии, посетителите могат да се разходят по тесните цветни проходи, окрасени с буйна тропическа и субтропическа растителсност, част от която още от времето на крал Леополд II.

Днес 60 градинари се грижат ежегодно за приблизително 60 000 растителни вида,  които са засадени там.

Най-впечатляваща част от стъкления комплекс е зимната градина, наречена ротонда. Тя има формата на катедрала с височина 26 метра и диаметър на купола 57 метра, а върхът й е окичен с кралска корона.

През 2018 година оранжериите ще бъдат отворени за любителите на ботаниката между 21 април и 11 май, срещу 2,5 евро входна такса.