Месец март не спира да ни изненадва

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 26.03.2018      1041

Зимните прояви на времето в началото на март, в края на второто и началото на третото десетдневие, причиниха във висока степен повреди от измръзване при костилковите овощни видове (бадем, праскова, кайсия, череша), встъпили във фазите цветен бутон и цъфтеж в част от източните и южни райони на страната. Валежите и снеготопенето през следващия период ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве и неподходящи условията за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия. Поради тези причини сеитбата на слънчогледа в Южна България ще се проведе със закъснение и след агротехническите срокове.

Последните дни март ще се определят от студено за сезона време. На много места в страната се прогнозират валежи от сняг, отрицателни минимални температури и допълнителни повреди от измръзване при напредналите в развитието си овощни култури. Зимните прояви на времето в началото на март, в края на второто и началото на третото десетдневие, причиниха във висока степен повреди от измръзване при костилковите овощни видове (бадем, праскова, кайсия, череша), встъпили във фазите цветен бутон и цъфтеж в част от източните и южни райони на страната.

През втората половина от периода се очаква значително повишение на температурите и промяна в агрометеорологичните условия. През последните дни от март прогнозираните стойности на средноденонощните температури в по-голямата част от полските райони ще достигат и надвишават биологичния минимум, необходим за възобновяване и активизиране на вегетационните процеси при есенните посеви.

В края на месеца при зимните житни ще преобладава фаза братене. Изключения ще се наблюдават на отделни места в Горнотракийската низина (Пазарджик, Пловдив), където пшеницата и ечемика встъпиха в начало на фаза вретенене през второто десетдневие на март, по- рано от обичайните срокове.

Валежите и снеготопенето през следващия период ще поддържат преовлажнени горните почвени слоеве и неподходящи условията за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия. Поради тези причини сеитбата на слънчогледа в Южна България ще се проведе със закъснение и след агротехническите срокове.

 

Източник: НИМХ