Време е за предцъфтежни пръскания

Автор(и):  Растителна Защита
Дата: 12.03.2018      2524

През третата  десетдневка на март настъпва календарната пролет. Средната месечна температура се повишава  от 4-8 градуса С, облачността намалява, а броят на слънчевите дни се увеличава. В резултат на затоплянето фазата на принудителния покой на овощните видове се преустановява, а заедно с това се активизира и жизнената дейност на редица вредители по тях. Времето през март е много променливо, което налага овощарите да следят за подходящи дни за работа в овощните градини.

В почвата прекарват много от зимуващите форми на опасни неприятели по овощните дървета, а в окапалите листа «се спотайват», готови за атака причинители на болести. Затова обработените и почистени градини са гаранция за намаляване опасността от вредителите. Ако досега не е изрършено зимно пръскане, не бива да се пропуска. Защото с него се унищожавта акари, листни и щитоносни въшки.

През март започват предцъфтежните пръскания. Първото във фаза «миши уши» при ябълката – срещу брашнеста мана и струпясване с фунгицид, и второ – пак срещу същите болести, но с включване на инсектицид срещу ябълковата плодова оса. При крушата – срещу струпясване, крушова плодова оса, листна бълха и дървеница. При череша и вишня – срещу кафяво гниене, сачмянка, огнен пригор, черешов/вишнев/ хоботник. Сливи – сливова плодова оса. Кайсия – кафяво гниене, сачмянка, прасковен клонков молец. Праскова – къдравост, прасковен клонков молец.

Предцъфтежните пръскания на овощните дървета е отговорно меропиятие, което не бива да се пропуска. С него се слага началото на химичната борба, което начало определя фитосанитарната картина в овощната градина през цялата градина.

За химичната борба в овощната и зеленчуковата градина – за моментите за третиране и подходящите препарати, четете в брой 2/2018 г. на сп.”Растителна защита”.