Брой 2/2018 на списание „Растителна защита“

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 09.03.2018      14769

Вижте кои са актуалните теми в този брой.

На 8 март излезе от печат брой 2/2018 на списание „Растителна защита“. Темата на броя е ябълката, която неслучайно е наречена царица на плодовете от проф. д-р Василий Джувинов от Института по овощарство в Пловдив. След 2005 г. ябълките изпреварват портокалите и гроздето. И от 2010 г. досега (със 70,6 милиона т) заемат стабилно второ място на пазара с плодове– през 2016 г. производството им достига близо 90 млн. т.

Този ръст може да се обясни с голямата приспособимост на ябълката към разнообразните почвено-климатични условия. В броя ще ви запознаем с сортовото рзнообразие, качествата и предимствата на ябълката като плод, производството й в България, както и прогнози и растителна защита. Ще отговорим и на въпроса как да опазите ябълковите си градини чисти от плевели. Никога не подценявайте хуботниците, които вредят по редица земедеслки култури: ябълка, круши, череши, вишни, сливи рапица, зеле, лук, ягода и лоза. В ябълковите насаждения обикновено се срещат ябълковият цветопробивач, ябълковият златист хоботник и червенокрилият плодов хоботник. Не сме забравили и вирусните и фитоплазмени инфекции, които са онсовните проблеми при производството на здрав посадъчен материал от семкови овощни видове и рентабилно производство на плодове.

В рубриката „светофар“ ще ви напомним, че сега е настъпилото времето за предцъфтежните пръскания, а освен това може да започнете и с грижите за градинските бобови култури.

В този брой ще представим новия продукт на Байер – Xarvio , който е насочен към комплексно и устойчиво земеделие в дигитална среда и се очаква скоро да навлезе и на българския аграрен пазар.

Пловдивската фирма Ай Ди Империал стартира нов концептуален модел за интегриран подход към земедеслките производители от страната.

За земеделието в Сливенска област ще погледнем през очите и опита на  фирма Виола АЕ, която стартира своя търговски сезон на голям презентативен форум в Хисаря.

Безспорно най-голямата новина в растителната защита дойде в началото на годината от БАСФ, които презентираха своя многофункционален фунгицид Приаксор за житни култури. За качествата на новия продукт и за тенническите срещи, на които беше официално представен пред земеделците, четете в настоящия брой.

Във вложката „Опасни патогени по земеделските култури” проф. Иван Киряков ще представи листните петна по зърено-житните култури – септориоза, дрешлера.

 

ТЕМАТА

В. Джувинов – Ябълката – царицата на плодовете

А. Борисова – Вирусни и фитоплазмени болести

И. Лечева, Н. Палагачева– Не подценявайте хоботниците

З. Ранкова –Чисти от плевели ябълкови градини

СВЕТОФАР

М. Боровинова, И. Лечева – Време е за предцъфтежни пръскания

С. Машева, В. Янкова – Започнете сега грижите за градинските бобови култури

СЪБИТИЯ

*** – Байер дефинира комплексни решения за устойчив модел на земеделие с ясна визия за дигиталното му бъдеще

*** – Генерираме новини, създаваме переспективи, нови платформи

*** – Виола АЕ: Собствен стил и мисия в земеделието на Сливенска област!

*** – БАСФ: Прецизност, рентабилност и устойчивост!

 

Списание Растителна защита семена и торове няма отношение към поднесената информация в публикуваните реклами и ПР материали. Отговорността за съдържанието им е изцяло на рекламодателите. За информацията в авторските материали носят отговорност авторите на публикациите.