Конкурс за иновации на Агра 2018 – награди

Автор(и):  Растителна Защита
Дата: 05.03.2018      12871

В конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба Агра” участват  иновационни продукти и разработки в областта на селското стопанство, които се представят за първи път и показват действителни иновации или оригинални подобрения и могат да бъдат разглеждани като напредък в съответната област. 24 експоната станаха победители в конкурса тази година. В надпреварата участваха общо 75 продукта и 56 научни институти и фирми в областта на земеделието. Селскостопанската академия беше отличена с 8 награди в различните категории на конкурса.

Новости от Селскостопанската академия, представени на „Агра 2018

Тази година Селскостопанската академия участва с 19 новости на Международната селскостопанска изложба „Агра 2018“ в Пловдив и показа интересни и полезни разработки, някои от които дори се дължат на  съвместната дейност с чуждестранни институти и университети. Селскостопанската академия беше представена от всичките си 25 института и 10 опитни станции, както и от Националния земеделски музей.

Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“ заедно с Руският държавен аграрен университет – Московската селскостопанска академия „К. А. Тимирязев“ представиха на изложението пелети от отпадната биомаса от лавандула. Пелетите са с минимално съдържание на прахова фракция и здравина над 90% и са подходящи за изгаряне в пелетни горелки.

На международната изложба беше представен и първият български сорт стевия „Стела“,  дело на Земеделския институт в Шумен. Сортът е подходящ за отглеждане във всички райони на страната при поливни условия и отностително устойчив на гъбни патогени.

Институтът по зеленчукови култури „Марица“, който беше представен с два сорта зеленчуци, спечели приза в категория „Сортове и посадъчен материал“ на конкурса за иновации, с новия висококачествен сорт домати „Алено сърце“. Опитната станция по поливно земеделие - Пазарджик, съвместно с Института по зеленчукови култури – Марица, са създали висококачествения сорт пипер „Ивайловска капия“. Сортът е по-едър и месест от останалите български сортове капии, с високо съдържание на сухо вещество и лесен за белене.

Един от най-новите сортове на Института по земеделие – Карнобат, който участва на изложението, е зимен двуреден сорт ечемик „Дария“,  с добиви до 923.4 кг/дка.

На Агра бяха представени още: Два сорта пасищен райграс - „Тетрани“ и „Тетрамис“ на Института по фуражни култури – Плевен; два нови хибрида царевица и монография посветена на тази култура oт Института по царевицата – Кнежа; диетични безглутенови кексчета на  Института за изследване и развитие на храните; многофункционално противороево дъно за пчелни кошери на Института по животновъдни науки в Костинброд;  „Технология за производство на полски фасул“ на Добруджанския земеделски институт – Генерал Тошево; методично ръководство „Възможности за използване на хетерозистната селекция при самоопрашващите се култури фъстъци, сусам и ориз“ на  Института по растителни и генетични ресурси – Садово.

В конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба „Агра 2018“, която се проведе съвместно с изложбите „Фудтех“ и „Винария“ в Пловдив, спечелиха 24 претендента в осемте раздела на проведената надпревара.

Победители в конкурса за иновации на Агра

Селскостопанската академия получи 8 награди, а със статуетка и диплом, като водещи в категориите си са отличени следните разработки:

Сорт домат „Алено сърце“ на Института по зеленчукови култури „Марица“ в Пловдив. Сортът е с добра адаптивна способност и може да се отглежда, както в култивационни съоръжения, така и на открито – при полски условия за ранно и средноранно производство. При оранжерийни условия добивите са  – 5000-7000 кг/дка, а при полски условия 4500-6000 кг/дка. Категория „Сортови семена и посадъчен материал“.

Сорт пипер Ивайловска капия на Опитна станция по поливно земеделие - Пазарджик съвместно с Института по зеленчукови култури – Марица. Високият процент сухо вещество правят Ивайловската капия едновеременно подходяща за печене, туршии и консумация в сурово състояние. Сортът е подходящ за отглеждане по технология за средноранно полско производство, но би могъл да се развива много добре и в оранжерии за получаване на по-ранна продукция. Категория „Сортови семана и посадъчен материал“.

Първи български сорт от растението стевия. Сортът (Stevia rebaudiana B) е разработен от учени от Земеделски институт – Шумен и носи името „Стела“. При климатичните условията в България сортът „Стела“ се размножава по вегетативен начин. Разработеният сорт има добра екологична пластичност и може да се отглежда във всички райони на страната при поливни условия. Притежава относително добра устойчивост на гъбни болести. Категория „Сортови семана и посадъчен материал“.

Технология за отглеждане на орехи на учените от Института по овощарство в Пловдив.  Представената технологията дава подробна информация за ботаническите и морфологични особености на ореха, за неговите биологични и екологични изисквания като овощен вид. Включена е и икономическа оценка на отглеждането на ореха в България.

Нов сорт мини карамфил „София“ на Института по декоративни растения – София.  Сорт „София се отличава с висока продуктивност, ранен и продължителен цъфтеж, устойчивост към фузорийно увяхване и възможност да се отглежда на постоянно място в продължение на 3-4 години. Категория „Сортови семна и посадъчен материал“.

Високобелтъчен хляб - „Зърнея“ на Института по криобиология и хранителни технологии. Той е с повишено съдържание на биологично активни субстанции, като β-глюкани, омега-6 мастни киселини, микро- и макроелементи, като калий, калций, манган, желязо, мед, цинк, селен, магнезий и витамини от група В. Хлябът „Зърнея” е източник на здравословни нутриенти и може да се консумира профилактично при диабет, онкологични и сърдечно-съдови заболявания. Категория „Научна дейност и разработки“.

Пастет от птиче месо и зеленчуци, обогатен с пробиотици, създаден от Института за изследване и развитие на храните – Пловдив. Продуктът притежава здравословен потенциал, оптимален мастно-киселинен състав, намалена енергийна стойност, запазена биологична стойност, пребиотична активност, и подобрени качествени характеристики. Категория „Научна дейснот и разработки“.

Пелети от отпадната биомаса на лавандула, съвместна разработка на  Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“ и Руският държавен аграрен университет – Московската селскостопанска академия „К. А. Тимирязев“. Разработената технология е свързана с оползотворяване на отпадната биомаса от лавандула за енергийни цели. Пелетите са с минимално съдържание на прахова фракция и здравина над 90%, подходящи за изгаряне в пелетни горелки. Категория Технология в растиневъдството“.

Още в категория „Сортови семена и посадъчен материал“ приз взе и сортът пъпеш „Лидер F1“, чийто селекционер е Денчо Иванов, известен като селекционер по бостанни култури, от фирма Агроделта Селект – Горна Оряховица. Пъпешът е официално вписан в сортовата листа на България. Плодовете са едри – 3-6 кг, елипсовидно удължени, сегментирани на резени, с жълто-златиста кора. Подходящ е за отглеждане под полиетиленови тунели и на открито. Лидер F1 е толерантен на болести.

В категория „Торове и препарати за селското стопанство“ на конкурса за иновации на Международната селскостопанска изложба „АГРА“ наградите бяха връчени на фирма Суммит Агро за микрогранулираните торове Микростар, Сумистарт и Умостарт, и на фирма Панамин Агро ООД за биологичния минерален тор за листно подхранване Панамин Агро

В групата „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“ най-високо са оценени концепция за сеитба без обработка  Martin-Till, овършаващ хедер за бяла жътва и ориз, прибиращ само зърното, и дискова сгъваема брана за прецизна предсеитбена подготовка на почвата.

В раздела за хранително-вкусова промишленост са отличени саламурено сирене от магарешко мляко и 90-процентно фъстъчено масло, експонати от изложбата „Фудтех“. Като най-иновативни изделия, представени на „Винария“, бяха определени:  вакуум филтър  за винени и плодови утайки, пневматична преса Smart Press и серия бъчви Vicar – поколение 7.