Зимна резитба в градината

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 14.02.2018      4277

При семковите овощни видове резитбата се извършва през зимния покой на дърветата, но при костилковите това е противопоказно, защото те са по-чувствителни на наранявания – образуват се язви, раковини, придружени с изтичне на смола. Раните са отворена врата за различни причинители на болести. Резитбата се започва от семковите видове, костилковите остават за края на периода – през март, а прасковите – по време на бутонизация, малко преди цъфтеж.

При костилковите видове също е много важно да се създаде рехавост на короната чрез отстраняване на препречващите се клони. Проветривостта и незадържането на влага възпрепятства създаването на подходящи условия за заразявания от сачмянка, ранно кафяво гниене и др.

Продължава санитарната резитба за отстраняване на клонки, по които има повреди, раковини, всякакви неестествени удебелявания, самодивски метли (гъсто, но тънки клончета като метла), които се наблюдават най- често по сливата. Изрязват се гнездата на гъсениците на златозадката  (Euproctis chrysorrhoea L.) и на бялата овощна пеперуда (Aporia crataegi). Обикновено те се намират по върховете на клоните и в периферията  на короните, образувани от листа, оплетени в паяжина. При тези резитби добре се виждат яйцата на пръстенотворката (Malacosoma neustria L.), които се снасят от пеперудата спираловидно  по тънките клончета и наподобяват на пръстенче от голям брой сивкави яйчица, залепени едно до друго. Остъргват се и яйчните купчинки на гъботворката (Lymantria dispar) по стволовете на дърветата. Местата на раните, получили се след остъргването, се замазват най-добре с овощарски мехлем.

При резитбата се отстраняват болните от брашнестата мана пъпки и леторасли по ябълката, които се изрязват до дъно. Болните пъпки лесно се различават от здравите – те са по-заострени и по отворени, едногодишните леторасли са покрити с белезникав плесенен налеп. Те имат скъсени междувъзлия и загинал връх. Още един път се оглеждат клоните и се обират останалите изсъхнали плодове, които са носители на много зараза. При ябълката и при сливата особено трябва да се изрежат издънките, защото по тях зимуват някои неприятели.

При установено нападение от огнен пригор при семковите овощни видове резитбата се извършва в периода на покой (месеците декември, януари и февруари) в сухо време. Болните клони се изрязват на около 70 см под мястото на инфекцията и се изгарят след изнасяне от градината. Инструментите за резитба да се дезинфекцират в 10 % белина, формалин или спирт за горене.

Непосредствено след резитбата, раните с диаметър, по-голям от 2.5 см се замазват с блажна боя, овощарски мехлем или се използва готова замазка (паста). Тази мярка е задължителна, тъй като ограничава навлизането на вторична инфекция и подпомага процеса на калусообразуване.

Изрязаните клони се изнасят извън градината и се изгарят или се раздробяват с помощта на дробилна машина за дървесина и се използват като органичен тор.

При ягодите се почистват растенията, събират се и се изгарят изсъхналите листа.

При малината се прави окопаване около храстите, за да се заровят окапалите листа. Изрязват се всички стъбла и издънки, по които има различни петна или образувания. Пръска се с бордолезов разтвор 2 %.

При касиса и френското грозде също се прави окопаване, за да се заровят окапалите листа, и се изрязват издънките, нападнати от брашнестата мана. Върховете им са потъмнели и изкривени.

В плана за почистване на овощната градина се включват още: изкореняване на всички изсъхнали и болни дървета, изрязване на счупените клони и почистване на растителните остатъци, разрохване на околостволните кръгове. При разпределение на културите в овощната градина да се предвиди засяване или засаждане на нектароносни растения, които дават подслон и храна на редица полезни видове, унищоваващи голям брой вредни насекоми и ларви. Нектаросносни растения са люцерна, детелина, копър, маточина. Добре е в градината да има и храстовидни растения, в които да гнездят насекомоядни птици.