Затопляне в началото на февруари

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 30.01.2018      1415

В края на януари на места в Северна България и високите полета бяха регистрираните отрицателни температури от порядъка на -13 - -15°С в София, Драгоман, Кнежа, Николаево, Шумен, Две могили и Исперих. Тези стойности са над критичните за зимуващите във фаза братене зимни житни култури, но в условия без или неравномерна и разпокъсана снежна покривка и по-продължително задържане тези температури са опасни за посевите, които прекратиха вегетацията си във фаза трети лист, особено за ечемика.

След мразовитото време в средата на третото десетдневие на януари в началото на февруари агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. В края на месеца се очаква повишение на температурите, но в по-голямата част от полските райони средноденонощните им стойности ще останат в граници, които ще поддържат в покой есенните посеви. Изключения ще има в северозападната част на Дунавската равнина и в крайните югозападни райони, където те ще бъдат близки до биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури.

През периода валежи не се очакват и условията ще бъдат подходящи за провеждане на резитби и зимни растителнозащитни пръскания в овощните насаждения срещу зимуващите форми на редица патогени: ранно кафяво гниене, сачмянка, къдравост по прасковата и др.

 

Източник: НИМХ-БАН