БАСФ купува значителна част от бизнеса със семена и неселективни хербициди на Байер

Автор(и):  Нора Иванова, Редактор Растителна Защита /РЗ/
Дата: 29.01.2018      4713

В края на 2017 година компанията BASF обяви, че е подписала споразумение за закупуване на значителни части от Bayer, касаещи бизнеса със семена и неселективни хербициди, като сделката ще бъде на стойност от 5,9 млрд. евро. 

Във връзка с придобиването на американската фирма Монсанто, обявено преди повече от година и половина, Bayer се опитва да продаде част от активите си, за да спечели регулаторното одобрение на сделката. Очакванията са сделката да бъде финализирана в началото на 2018 г., след като Bayer приключи придобиването на Monsanto за 66 млрд. евро.

BASF купува неселективните хербициди на Bayer, известни под брандовете Liberty®, Basta® und Finale®, както и бизнеса със семена за полски култури в избрани големи пазари. Те включват хибридите рапица в Северна Америка под марката InVigor®, която използва технологията LibertyLink® Trait; Хибриди за маслодайна рапица главно в Европа; памук в Северна Америка, Южна Америка и Европа и соя в Северна и Южна Америка. Сделката включва също проучвания и възможности за селекциониране, както и развитие на технологията LibertyLink® Trait. *

Чрез извършването на това прехвърляне ще се създадат нови възможности за растеж и ще се засили глобалния иновационен потенциал на немския концерн BASF“, заяви Саори Дубург, член на Изпълниятелния съвет на BASF SE.

"С тази инвестиция ние използваме възможността да придобием изключително атрактивни продукти на ключови култури и пазари. Това е стратегическо допълнение към добре утвърдения и успешен бизнес в областта на растителната защита и съвремените биотехниологии", обяви д-р Кърт Бок, председател на Изпълнителния съвет на BASF SE. "Придобиването ще ни даде възможност да разширим допълнително предложенията си в Agricultural Solutions Селскостопански решения - ключов компонент на портфолиото на BASF."

След като споразумението бъде финализирано, около 1800 служители на Bayer от Германия, САЩ, Бразилия, Канада и Белгия ще бъдат преместени в третата най-голяма компания за производство на химикали. BASF ще поеме ръководството на изследователските отдели в Германия, САЩ и Канада, където се произвежда глюфозинат- амоний. Центровете на Bayer, занимаващи се със селекция, в Севрна Америка, Южна Америка и Европа също ще станат част от новата визия на химическия концерн BASF. "Очакваме с нетърпение да приветстваме новите си колеги  от Bayer. Заедно ще работим за разрешаване на проблемите на земеделските производители в световен мащаб и ще помогнем за формирането на дългосрочния успех на BASF ", каза Маркус Хелд, директор на отдела за защита на културите на BASF.

 

LibertyLink® Trait. * е алтернативен метод за борба с плевелите, който цели да отговори на световно нарастващия проблем с устойчивостта на плевелите към съдържащите глифозат продукти. Технологията включва  използването на активното вещество глюфозинат - амоний, разрешен на световни пазара като хербицида Liberty и използването на семената LibertyLink. Продуктът на Bayer e алтернатива, която фермерите могат да използват за ефективното управление на плевелите. LibertyLink семена се предлагат за следните култури: царевица, памук, рапица, захарно цвекло и соя.

 

Още по темата:

Колко струва Монсанто?

Монсанто планира да елеменира основния си конкурент в Европа ­– Синджента