В зеленчуковата градина през зимата

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 17.01.2018      3118

Подгответе площите за засаждане или засяване на ранните студоустойчиви зеленчукови култури/лук, чесън, моркови, грах/. Засейте семената за ранно полско производство на домати, пипер и патладжани. В по-южните райони това е добре да стане през последното десетдневие на януари, а за останалите – през февруари. Ако парниците не са добре затоплени, при слънчеви дни отстранете рогозките, без да вдигате рамките. Така се затопля горният почвен слой и се осигурява нормално поникване на семената. Веднага след поникването, независимо от времето, всеки ден проветрявайте и в продължение на 10-12 дни в парниците  поддържайте по-ниска температура/14-15 градуса/. С това се задържа нарастването на стъблото и разсадът развива по-добра коренова система.

В средата на февруари засейте семената на главестото зеле и салатата за отглеждане на разсад за ранно полско производство.

При благоприятно време през последните десет дни на февруари засадете арпаджик за получаване на глави лук и семена за производство на арпаджик. В този период засадете и летния чесън. Засейте семената от праз и каба лук за разсад. Всички тези култури се отглеждат на лехи.

В края на февруари подгответе култивационните съоръжения и пикирайте разсада от домати, пипер и патладжани. Могат да се използват полутопли парници или да се направят тунелчета в полиетиленовите оранжерии. Доматите и патладжаните се пикират 10/10 см, а пиперът – 8/8 см.  Почвата около растенията се притиска много добре, особено в зоната на кореновата система. Поради сравнително по-слабата слънчева радиация и високата относителна влажност разсадът почти не се полива през този период.

За добрите растителнозащитни практики при отглеждането на разсада четете в брой 1/2018 на сп.”Растителна защита”.

А онези от вас, които искат да получат по-подробна информаци за опазвене от болести и неприятели, за  сортова структури и хранене, могат да потърсят броевете на списанието: бр.2/2016 – домати ,бр.5/2016 – пипер, бр.2/2017 – зелеви култури.