ЕС отлага гласуването на неоникотиноидите

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 02.01.2018      1847

Страните от ЕС отложиха гласуването на инсектицидите, съдържащи активните вещества – клотианидин, тиаметоксам и имидаклоприд, защото се смятат за токсични при пчелите. Дискусията за по-строги правила за използването на така наречените неоникотиноиди ще продължи и през следващата година, заяви говорителката на Европейската комисия на 13.12.2017 г. (сряда) в Брюксел. Държавите ще изчакат новата оценка на Европейския орган за безопасност на храните (Efsa), за да вземат окончателно решение.  Новото гласуване е насрочено за февруари 2018 г.

Европейската комисия предложи забрана за употреба на три инсектицида, които съдържат активните вещества – клотианидин, тиаметоксам и имидаклоприд. Еколозите от своя страна продължават да изискват пълна забрана на инсектицидите от групата на неоникотиноидите, защото смятат че дори ниските дози могат да навредят на пчелите.

Още през декември 2013 г. използването на неоникотиноиди е ограничено в целия Европейски съюз. Например, не се разрешава използването на трите инсектициди върху рапично семе и при отглеждане на череши, ябълки или краставици. Ограничението има специални правни вратички и много от отглежданите растения, третирани с неоникотиноиди, имат специални разрешителни. Например, неоникотиноидите в ЕС могат да се използват при овес или пшеница, когато културите се засяват между януари и юни. Дори когато се отглеждат в оранжерията, химикалите са също разрешени.

 

Още по темата:

През ноември се очаква официалното становище на ЕС за неоникотиноидите

Само науката може да реши безпристрастно конфликта между пчеларите и фермерите, но последната дума ще е на Европейския съюз! Част I

Само науката може да реши безпристрастно конфликта между пчеларите и фермерите, но последната дума ще е на Европейския съюз! Част II