Есенни грижи в овощната градина

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 03.10.2017      1300

И в овощната градина не забравяйте за растителната защита. При беритбата на плодовете всички изсъхнали клонки и мумифицирали плодове. Събирайте и унищожавайте – в тях презимуват причинителите на много болести . Остъргвайте старата и напукана кора – там пък прекарват зимата опасни неприятели.

Зимните сортове ябълки круши, дюли и праскови имат нужда от редовно поливане, защото през този месец валежите са ограничени, а нормалната влага в почвата е необходима за доброто оцветяване и доузряване на тези плодове. Освен това поливане допринася дървесината на дърветата да узрее по-добре и да се натрупат да се натрупат достатъчно резервни вещества в нейната тъкан.

Започва масовата беритба на късните сортове овощни плодове. Много е важно да определите правилно беритбената им зрялост. С ябълките, дюлите и крушите бъдете по-внимателни. Берете ги, когато цветът на кожицата се избистри и получи характерното за сорта оцветяване. Внимателно късайте плодовете, за да не ги нараните и да не очупите  носещите ги къси клончета, които има плодни пъпки за следващата реколта. Узрелите круши лесно се откъсват, но има случаи, когато плодовете се откъсват лесно и преди да са напълно узрели, а понякога и узрелите плодове не се отделят лесно от клонките. Добре е да знаете, че с узряването на крушите семената от светли стават тъмнокафяви до черни. Цветът на семената е един от най-съществените показатели за правилното определяне на срока за беритба. Сортовете круши, които ще съхранявате, трябва редовно да проверявате, защото само един загнил плод е в състояние да предаде заразата на цялата продукция. За съхранение избирайте идеални плодове – здрави и без механични повреди. Най-добре е да ги редите на дървени стелажи, като между отделните плодове да има разстояние. Добър ефект се получава и при увиването на всеки плод с вестник.

През септември и октомври грижите в ягодовите насаждение продължават с редовни окопавания и 1-2 поливки. Растенията продължават да залагат плодни пъпки, затова много е важно почвената повърхност да бъде чиста от плевели и в почвата да има достатъчно влага.

През този период малините не трябва да се поливат, за да могат да узреят новите издънки и да се подготвят за презимуване. При ремонтантните сортове, които раждат плодове и през лятото, след всеки дъжд или поливка почвата около тях трябва да се разрохква.

Стъблата на плододалите къпини се изрязват до земята, което дава възможност на старите стъбла да укрепнат.