Европейска нощ на учените 2017: опознайте науката, докато се забавлявате

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 28.09.2017      1261

Европейска нощ на учените 2017 ви кани да се запознаете с хората на науката, които не само седят зад катедрите, но всеки ден създават  една невероятна вселена, която променя живота ни. Заповядайте със семейството или приятелите си, с училищна група или самостоятелно. Станете учен за ден… или нощ. Научете нещо ценно, докато се забавлявате!

 

Европейската нощ на учените в България е част от глобалната програма на Европейска нощ на учените 2017 и се провежда едновременно на 29 септември, петък, в над 250 града в Европа и по света. В инициативата тази година ще се включат и 11 български града, но само в София, Пловдив и Варна ще се проведат срещи и семинари, които ще запознаят любопитните гости със света на аграрната наука.

Българската програма е обединена от проекта „FRESH“, чийто основна цел е подобряване на общественото разбиране за науката и по-голяма ангажираност на научния свят към проблемите на обществото.

 

Европейска нощ на учените в ИЗК „Марица”, 29 септември, 2017, ул. Брезовско шосе 32, Пловдив

В института ще ви разкажат подробно за семейство Картофови (Solanaceae), за тяхното богатство и разнообразие в района на България.

Семейство Картофови (Solanaceae) обхваща икономически важни видове използвани за храна (домати, картофи, пипер и патладжан), за медицински цели (беладона, татул, бленика), както и такива с декоративна цел (петунии, физалис).

Всъщност доматите, картофите и пипера са един прекрасен дар от маите и инките, отглеждани в района на Централна и Южна Америка. И трите култури се характеризират с невероятно разнообразие от форми, цветове и най-вече с изключителни хранителни качества. Елате и опитайте от сортовото разнообразие на ИЗК „Марица“, Пловдив.

 

FRESH кафене – програма

18.00 до 19.00 часа в конферентна зала на ИЗК „Марица”

FRESH кафенето е мястото, където можете да научите още много любопитни подробности и факти от богатото и разнообразно семейство на зеленчуците. Кратки презентации на водещи учени от 18.00 до 19.00 часа в конферентна зала на ИЗК Марица ще ви запознаят отблизо със същността на  своята работа и ще демонстрират различни сортове домати, пипер и картофи, които се създават в института.

19.00 до 19.30 часа в конферентна зала на ИЗК „Марица”

Среща със стипендианти на Европейската комисия – разговор на тема: „Как спечелих стипендия и какво надградих чрез нея към моя професионален опит”.

19.30 до 20.30 часа в конферентна зала на ИЗК „Марица”

Участие на аудиторията във викторина, попълване на въпросници, дегустация на зеленчуци – сортове на ИЗК „Марица” и др.

Изложба на представители от сем. Картофови

20.30 до 21.30 часа в лабораторията по агрохимия на ИЗК „Марица”

Химически експерименти и конкурс за детска рисунка.

Изработване на Европейски кът;

Закриване на събитието – 22.00

 

Европейска нощ на учените в Агробиоинститут, 29 септември, 2017, бул. Драган Цанков 8, София

17:00-22:00 часа: Лаборатория FRESH: растенията – разнообразие и използване.

На 29 септември от 17 до 22 ч. учени от Агробиоинститута и техни колеги от Селскостопанската академия (Институт по криобиология и хранителни технологии, Институт по декоративни растения) и преподаватели и студенти от Биологическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” ще представят серия от интересни събития, между които презентации на растения и патогени, опитни постановки, полезни растителни продукти за човешкото здраве, изложба на цветя, арт ателие, работилница по засаждане на покълнали семена от различни растения в почва и викторина за растенията.

 

Европейска нощ на учените във Варна, Фестивален и конгресен център, Варна, бул. Сливница 2

17:00-22:00  Наука в града FRESH: Тематични щандове във Фестивален и конгресен център Варна

Учените от Университетски ботанически градини към Софийски университет „Св. Климент Охридски” – Варна, София и Балчик ще представят своята дейност и научни изследвания свързани с ботаниката, паркоустройството и ландшафтната архитектура.