Седмична агрометеорологична прогноза за края на юли и началото на август

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 29.07.2017      1040

До края на юли и през първите дни от август развитието на земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми, а на много места в страната – и при подобрени почвени влагозапаси.

След бурите, градушките и поройните дъждове (Русе-45 l/m², Силистра-43 l/m² и Шумен-33 l/m²) паднали през последните дни от изтеклия период, през следващия се очаква стабилизиране на времето и промяна в агрометеорологичните условия. Падналите градушки на много места в Северна България (Враца, Полски Тръмбеш, Троян, Русе, Царев брод) за пореден път не пощадиха земеделските култури. Нанесени са щети по част от неожънатите посеви с пшеница (полягане на посевите, оронване на класовете), по пролетните, зеленчуковите култури и овошките.

В началото на следващия период при първа възможност засегнатите от градушките зеленчукови култури, овошки и лози е желателно да се третират с медсъдържащи фунгициди, с цел по-бързо калциране на раните и редуциране вторичните зарази с патогени (сиво гниене по лозите, късно кафяво гниене по плодовете на овошките, картофена мана и алтернария по доматите). 

До края на юли и през първите дни от август развитието на земеделските култури ще протича при температури близки до климатичните норми, а на много места в страната – и при подобрени почвени влагозапаси. През периода при по-ранните хибриди царевица ще се наблюдава фаза млечна зрелост и преход от млечна към восъчна зрелост при посевите на места в Дунавската равнина и в южните райони на страната. При слънчогледа ще се осъществява наливане на семената. В началото на август част от посевите в Южна България ще встъпят в начало на фаза узряване.

През периода повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще  забави на места приключването на жътвата на пшеницата.

Източник: НИМХ-БАН