Златна праскова 2017

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 26.07.2017      1487

В сливенското село Гавраилово от 25-и до 27-и юли се провежда 16-то издание на Златна праскова 2017. Празникът събира всяка година производители на праскови от цялата страна, специалисти от научни институти, както и хиляди почитатели на сладкия плод.

Официалното тържество по случай празника на „Златната праскова 2017” ще бъде открито на 27 юли от 10 часа на площада пред общината. Събитието се провежда под патронажа на министъра на земеделието, храните и горите.

След тържественото откриването на празника ще се състои семинар на производители, дискусии и лекции за състоянието на овощарството в страна, проблеми и нови възможности пред младите фермери. Лектори ще бъдат водещи специалисти от Института по овощарство в Пловдив.

Любопитен акцент в провеждането на празника на прасковата е организираното посещение на градина с праскови, на линия за заготовка на праскови за износ „Българска праскова”, както и конкурс за най-добре поддържана плододаваща прасковена градина.

Специална програма е посветена на децата и гостите на село Гавраилово. В нея са включени изложби на творци, на участници в конкурс за любители-фотографи на тема „Най-вкусната българска праскова", изложба на рисунки на тема „Праскова", изложба на тема „Прасковата - минало, настояще, бъдеще". За тези, които искат да задълбочат своите кулинарни знания е предвидена и демонстрация как се прави сладко от праскови.

Организатори на проявата са Община Сливен, Министерството на земеделието, храните и горите, кметството и читалище „Слънце 1928” в Гавраилово, Института по овощарство в Пловдив, Организацията на производителите на праскови „Българска праскова” ООД, Националната служба за съвети в земеделието.