Първите национални срещи за бъдещето на ОСП ще бъдат проведени на 18 май

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 10.05.2017      1699

На 18 май земеделската общност в България ще има възможността да присъства на две национални срещи за бъдещето на Общата селскостопанска политика ОСП през следващия програмен период. Първият форум се организира в Пловдив от Института за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро с участието на най-голямата европейска земеделска организация  – Copa-Cogeca. Паралелно на същата дата, но в Стара Загора, по инициатива и под организацията на Асоцияцията на земеделските производители в България (АЗПБ) ще се проведе идентичен форум с участието на 26 браншови организации от различни направления в земеделието.

В предвид промените, които се очакват в Общата селскостопанска политика след 2020 г. и подготовката на България за председателство на Съвета на ЕС през 2018 г., двете организации с нестопанска дейност в агросектора – Институт за агростратегии и иновации и ИнтелиАгро стартират серия от дебати. Тези срещи ще се проведат в различни региони на България през 2017 и 2018 г. и ще протекат под мотото „ОСП след 2020 – Изборът на България“.

По покана на Институт за агростратегии и иновации на 18 май в Гранд хотел Пловдив на срещата ще вземат участие представители на Европейската комисия, на европейската земеделска организация  – Copa-Cogeca, както и други международни гости от Холандия, Естония, Хърватия, Италия, Австрия и Румъния. На форума са поканени да изразят своята позиция браншови организации от агро сектора в България и разбира се всички заинтересовани страни.

На същата дата, 18 май, но в хотел Калиста на Старозагорските минерални бани, Асоциацията на земеделските производители в България АЗПБ ще открие форум с тема „Национален земеделски форум – ОСП след 2020“. Основната задача на срещата е браншовите организации да изготвят единна българска позиция по бъдещата Обща селскостопанска политика и да положат началото на поредица дискусии за основните приоритети на селското стопанство в страната. Участниците ще представят и своите отговори и предложения по въпросника на Европейската комисия относно целите и принципите на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. и модернизацията на текущата ОСП ‎2014-2020.

Очаква се ръководството на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и новия министър Румен Порожанов да участват активно в срещата.

Дебатът за националните приоритети за новата Обща селскостопанска политика, както и българското председателство на Съвета на Европа са приоритет за Министерството. Това каза Румен Порожанов, който прие поста на министър на земеделието, храните и горите от проф. д-р Христо Бозуков на официална среща в МЗХ на 4 май 2017 г.