Април отново изненада овошките

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 21.04.2017      1134

Зимните прояви на времето в края на изтеклия седемдневен период, с превалявания от сняг във високите полета и на отделни места в Северна България, нанесоха непоправими повреди при част от овошките.

През повечето дни от следващия период 21-27 април развитието на земеделските култури ще протича със забавени темпове, при температури под нормата за третото десетдневие на април. През първата половина от периода отново се прогнозират слани, което трябва да се има предвид при закаляване на зеленчуковия и тютюнев разсад.

Падналите повсеместни валежи в края на второто десетдневие на април, са надвишили на много места в страната средната норма за периода 35-40 l/m2 (Ново село - 51 l/m2 , Враца - 37 l/m2 , Монтана - 39 l/m2 , В.Търново - 43 l/m2 , Русе - 43 l/m2 , Силистра - 40 l/m2 , Добрич - 37 l/m2 , София - 50 l/m2 , Благоевград - 41 l/m2 , Елхово - 35 l/m2 ), доведоха до съществено увеличение на почвените влагозапаси в 50 cm слой. Те ще бъдат от изключително важно значение за пшеницата и ечемика, при които протичат критични по отношение на влагата фази - вретенене и преход от вретенене към изкласяване. В края на периода ечемика на отделни места в крайните южни райони ще встъпи в начало на фаза изкласяване. При рапицата ще се наблюдава масово фаза цъфтеж, при слънчогледа и царевицата - поникване и листообразуване.

Хладното и влажно време в началото на третото десетдневие ще бъде предпоставка за увеличение на инфекциозния фон от редица гъбни болести като: ранно кафяво гниене и струпясване по овошките, екскориоза по лозата, септориози по житните култури, мана по лука и др.

През периода на много места в страната условията ще бъдат неподходящи за провеждане на почвообработки и сеитбата на по-късните топлолюбиви пролетни култури като памук, фъстъци, фасул, дини, пъпеши.

 

Източник: НИМХ-БАН