Конкурс за иновации - Агра 2017

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 05.03.2017      1023


Общо 15 експоната бяха отличени от журито на Конкурса за иновации, който се проведе за девети път. В него се състезаваха 56 продукта и разработки на 36  фирми и научни институти. Тази година най-много наградени има в категория „Научна дейност и разработки“ - четири експоната от изложбата „Агра 2017“, а два приза бяха присъдени в категория „Торове и препарати за  селското стопанство“.

 

Церемонията по награждаването на Конкурса по иновации, който е неделима част от международната селскостопанска изложба АГРА  2017, се проведе на 23 февруари в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив. Наградите бяха връчени от заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева, председател на журито. То включваше представители на Селскостопанската академия, висши учебни заведения и браншови съюзи.

 

Категория „Научна дейност и разработки“

Най-много отличници има в категория „Научна дейност и разработки“ - четири експоната от изложбата „Агра 2017“. Един от тях е  технологията за биологично производство на малини на Института по земеделие в Кюстендил. Другите фаворити вкатегорията са: сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис на Института за изследване и развитие на храните в Пловдив; новият сорт сусам „Невена“ за механирзирано отглеждане и новият сорт  зимна пшеница „Гинра“ на Института по растителни генетични ресурси в Садово.

 

Kатегория „Торове и препарати за  селското стопанство“

Два приза има в категория „Торове и препарати за  селското стопанство“. Те са за универсалния инсектицид и биоцид  „Тализма“ на „Ариста Лайф Сайънс“, Белгия, и течният комбиниран тор ФАСТ РК на „Агрополихим“. В раздел „Сортови семена и посадъчен материал“ е отличен царевичният хибрид „Оптимум Аквамакс“, представен от „Пионер семена България“.

 

Раздел „Машини,  инвентар и технологии за растениевъдството“

Трима са победителите в раздел „Машини,  инвентар и технологии за растениевъдството“ -  сгъваеми пластмасови  каси на „Енко Пластикс“, машина за междуредово засаждане на растения на гръцката фирма „Санидас Евангелос“ и цистерна за превозване на  течен азотен тор на „Мадара“.

 

Винария 2017

Технологичните новости на „Винария 2017“ се оказаха комбайнът за прибиране на грозде „Пуленк“ от експозицията на „Риймекс Технолоджис“ и „Ер миксинг“ - решение за екстракция и хомогенизация на вина, представено от „Адиг“.

 

Фудтех 2017

Голям интерес на изложението събуди биологичния оцет от плодове на годжи бери. Рецептата за биооцета е решение от световен мащаб, с нея се запазват полезните свойства на плодовете, обясниха производителите от фирма „Органик БГ“.


По време на международната изложба Агра 2017, Агрия АД получи Грамота за най-добър дизайн на панаирна експозиция.