Агра 2017: иновации в областта на растениевъдството

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 21.02.2017      2239

От 22 до 26 февруари ще бъдат демонстрирани за първи път над 30 новости в земеделието на Международната изложба „Агра 2017“, която се провежда в Пловдив. Радостната новина е, че голяма част от иновациите са в областта на растениевъдството.

Институтът по земеделие в Карнобат ще участва в конкурса за иновации на „Агра 2017“ със зимен пивоварен сорт ечемик „Ахил“. Той е признат през 2015 година и е райониран за цялата страна. Предимствата на сорта са във високата му продуктивност и много добро качество на зърното, в съчетание с устойчивост на биотични и абиотични фактори.

Институтът по растителни и генетични ресурси в Садово ще се представи с нов сорт високодобивен и устойчив на болести сорт пшеница „Гинра“, признат през 2016 г. Преимуществата й са по ниска себестойност и устойчивост на жълтата ръжда по житните култури. Дело на института е и сорта сусам "Невена", пригоден за механизирано прибиране. На „Агра“ учените от Садово ще представят и разлчини сортове фъстъци, сред които е и сорта „Кремена“, към който италианците и турците вече са проявили  голям интерес.

Институтът по царевицата в Кнежа към Селскостопанска академия ще представи разработка на нов, двулинеен, високодобивен среднокъсен царевичен хибрид „Кнежа 561“, който е с доказани възможности за много високи добиви. На всички нива на изпитване е показал високи продуктивни резултати, превишаващи стандартите. През 2015г. бе представен за изпитване и в Р. Сърбия, където се е представил на първо място от всички изпитвани хибриди в опитите. За последните две последователни години – 2014г. и 2015 г. от изпитването в ИАСАС, хибрид „Кнежа 561” е превишил по добив зърно средния стандарт в групата съответно със 102,85% и 105,60%, като тенденцията за висок добив е стабилна и възходяща. По влага на зърното хибрида също е в групата си.

“Пионер семена България“ ще се представи с царевичния хибрид  Optimum Aquamax, който може да се приспособява към климатичните условия и дава с 10-12% по-високи добиви.

Плодове

Сортът „Лидер  F1” дава до 8 тона пъпеши от декар, а плодовете са сочни, с лек приятен аромат.  Според изложителите от „Агроделта селект“ сортът може да ражда пъпеши по 6 килограма.

Институтът по земеделие в Кюстендил е разработил първата българска технология за биологично производство на малини. Използват се екологично чисти методи за контрол на вредителите преди създаване на насажденията и така се намалява употребата на химически препарати.

Цветя и дървета

Производителите на цветя могат да разнообразят асортимента с нови видове, които сега са само диворастящи.  Технологии за култивирано отглеждане на гърлица, гипсофила и змийска трева предлага  Институтът по декоративни растения в София.

Съоръжение за размножаване на пауловния – дърво, използвано за промишлен добив на дървесина, биомаса, етанол, фураж и хартия, е изобретено в Института „Н. Пушкаров“.Чрез използване на съвременните генни и тъканни методи са постигнати изключителни успехи при създаване на растителните видове.

Храни

Хранителният продукт „Сух кисел с инстантно брашно от ябълкови пресовки и пшеничен грис“ е разработка на учените от Института за изследване и развитие на храните в Пловдив. Киселът е богат на влакнини и съдържа значително количество антиоксиданти, които подобряват хранителната му стойност. Инстантното брашно е получено при екструдиране на ябълкови пресовки, отделени при производството на ябълков сок. (екструдирането е съвременен специфичен технологичен процес за преработка на храни).

Агра 2017

Посетителите на „Агра 2017“ ще видят също машини от известни марки, инвентар и материали за земеделието и животновъдството, торове и препарати за растителна защита, услуги и софтуер, както и специализираната изложба „БиоАгра“. Паралелно се организира изложение за пчеларство „Апи България“.

Трите прояви са част от мегафорума за агробизнес, вино, храни и туризъм. Той включва също международните изложби: „Винария“ - за лозарство и винарство, „Фудтех“ - за хранителната индустрия, „Хорека Пловдив“ - за ресторантско и хотелско оборудване, „Вкусове от Италия“.

С входния билет, чиято  цена е 5 лева, посетителите получават достъп до всички изложения и анкетна карта, с която могат да спечелят една от наградите, осигурени от Международен панаир Пловдив: мотокултиватор Antor с двигател Honda, хидрофорна помпа Wilo с маркуч и комплект ножици за лозя, асми и дървета  ARS. 

За ученици, инвалиди и пенсионери има преференциална цена от 3 лева, а специалистите получават безплатна карта след покана от изложител и регистрация.