Горнотракийската низина е една от предпочитаните винени дестинации за 2017

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 20.01.2017      4111


Виненият сайт Wine Enthusiast обяви своята класация за 2017 г., където Горнотракийската низина се нарежда на второ място в 10-те най- добри места за винен туризъм през нястоящата година.

 

Класацията е съставена от журналистите Майк де Симон и Джеф Йенсен, които са известни не само с вдъхновяващите си пътеписи за виното, но и с участието си в журито на миналогодишното издание на Concours Mondial de Bruxelles, което се проведе в Пловдив. Така те имаха възможност да опознаят района и да се насладят на качеството на българското вино. Авторите препоръчват и Пловдив като едно от задължителните места от винената карта на България. Градът съчетава добре подбрана винена листа, исторически забележителности и древна история. 

 

Горнотракийска низина

В западните части на Горнотракийската низина се обособява област с преходноконтинентален климат, докато в най-югоизточните – средиземноморски. Орографските прегради около низината оказват съществено значение за формирането на многогодишния режим на времето. На север Стара планина и Средна гора са сериозни орографски прегради спрямо студените въздушни маси, а на юг Родопите възпрепятстват нахлуването на топлия средиземноморски въздух. Зимният сезон е сравнително мек и топъл. В района се отглеждат бели и червени сортове грозде, но червените вина доминират значително, както по количество, така и по достойнства. Районът е сравнително равнинен, но лозовите масиви са разположени на хълмисти терени в предпланините на Средна гора, Родопите и Сакар. Сравнително високите годишни температури и подходящите горски и песъкливо-глинести почви са изключително благоприятни за червени винени сортове грозде. Най-широко разпространени са Мерло, Каберне совиньон, Червен мискет, Памид,  а в някои микрорайони (Асеновград) и емблематичния български сорт Мавруд. Добрите вина от местния сорт Мавруд се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви. Освен това те се отличават с интензивно обагряне, висока плътност, наситен аромат с топъл, южен характер и значителен потенциал за дългогодишно отлежаване.

Микрорайоните около Хасково, Стамболово, Любимец и Ивайловград се свързват предимно с отлични вина от сорта Мерло. С много достойнства и индивидуалност са вината от Каберне совиньон от Оряховица, Перущица и Брестовица.

 

Ето и класацията:


1. Кафаяте, Аржентина

2. Горнотракийската низина, България

Обградена от Черно море на изток и Гърция на юг, Тракийската низина в България съчетава археологически чудеса със съвременни вина.

3. Канарски острови, Испания

4. Марлборо, Нова Зеландия

5. Прованс, Франция

6. Лондон, Великобритания

7. Калистога, Напа валей, Калифорния, САЩ

8. Сицилия, Италия

9. Рейнгау, Германия

10. Худ ривър, САЩ

 

Още по темата:

Concours Mondial de Bruxelles 2016 се провежда в Пловдив

Българските вина са качествеби и търсени