София - столица на виното

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 12.01.2017      2258


Правителството одобри домакинството на България на 40-я Световен конгрес по лозарство и винарство и 15-ата Генерална асамблея на Международната организация по лозата и виното, които ще се проведат в периода 29 май – 2 юни 2017 в София.

 

Тази година в България ще се проведе 40-я Световен конгрес за лозарство и винарство и 15-та Генерална асамблея на Световната организация за лозя и вино (OIV - International Organisation of Vine and Wine). Те ще се състоят между 29 май и 2 юни 2017 г. в София. В същия период (1 - 4 юни/ 2017) за шести път ще се проведе и Международния балкански винен фестивал.

Конгресът ще продължи 8 дни и ще събере над 1000 представители от 46 държави-членки на OIV. На този форум се събират международната научната общност и администрацията, която работи в сектора, водещи световни търговци на вина, както и винени журналисти от цял свят. По време на него се дискутират и определят политиките на развитие в лозарството и винарството.

В рамките на конгреса експерти от цял свят ще представят постиженията си, ще бъдат разисквани научно-технически теми и ще могат да се осъществят полезна обмяна нa опит и иновации.

Събитие от подобен мащаб ще бъде и изключителна възможност за обмяна на опит и добра презентация на страната ни като дестинация за културен и винен туризъм, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.