Училище за пример

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 27.12.2016      1974


Ученици от ОУ “Гео Милев” в Белоземен спечелиха първо място за финансиране на система за компостиране на биомаса. Тази година в конкурса за зелени проекти участваха началните и средните училища в България, Унгария, Полша, Румъния и Украйна.

 

Чрез кампанията „Мислете в зелено” на Фондация „Кроношпан” учениците и преподавателите в основното училище “Гео Милев” в Белоземен ще успеят да превърнат натрупващите се отпадъци в двора на училището, както и биологичните отпадъци от стола на учебното заведение в биомаса. Този процес ще се осъществи с помощта на метода на компостиране. В училището е създадена и модерна мини-ферма с Червен калифорнийски червей (Lumbricus rubellus) за производство на екологично чист биотор. Крайният резултат може да се види в био-градината за билки и подправки, създадена по проект на Еко-сдружение „За Земята” през 2015 г. Така училището в Белозем се превръща в затворена система: получената от процеса на компостиране биомаса ще преминaва обеззаразяване през фермата за калифорнийските червеи и после ще се използва като екологично чист тор в био-градината за билки и подправки.

 

фондация „Кроношпан”

От 2014 година фондация „Кроношпан” отбелява Световния ден на околната среда, като дава възможност на млади хора в Източна Европа да станат фактори на промяната, да набележат проблемите, свързани с природата и да предприемат действия за защита на Земята за бъдещите поколения.