Коледната звезда - символ на Рождество

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 21.12.2016      2559

Коледната звезда или още Витлеемската звезда се нарича така, не само защото цъфти по Коледа, а и защото прицветниците му образуват формата на звезда. Родината му са тропическите райони на Мексико и Гватемала, но истинската си слава растението придобива в Америка и Западна Европа, където се е превърнало в един от символите на коледните празници. 

Един от сигурните признаци, че Коледа наближава, е появата на коледната звезда (Euphorbia pulcherima) във всички цветарски магазини. И въпреки, че родина на растението са тропическите райони на  Мексико и Гватемала, цветето с пурпурните листа се е превърнало в традиционен коледен символ в Америка, Западна Европа и от няколко години и в България. Понсетията, както е търговското наименование на растението, цъфти по време на Коледа и прицветниците й образуват формата на звезда. Ето защо се нарича Коледна звезда, а също Витлеемска звезда. Цветото е толкова харесвано, че дори има собствен ден, нарече на него. Така на 12 декември всяка година се отбелязва световния ден на понсетията.

Описание

Коледната звезда в диво състояние е вечнозелен храст с височина до 3 - 4 m. за разлика от декоративните стайни хибриди, които достигат височина  само до 30 - 40 cm.Листата й са елипсовидни с ясно очертани жилки и с дълги дръжки. Във върховете на стъблата листата се променят и образуват розетка, която се обагря в червено и прилича на „звезда".

Същинският цвят представлява няколко дребни цветчета, разположени в средата на цветната розетка. Принадлежи към семейство Млечкови.

Важно е да се знае, че растението е отровно и сокът му предизвиква кожни раздразнения.

Отглеждане

Коледната звезда е изключително красиво, но капризно за отглеждане цвете. Най-разпространени в домашни условия, са сортовете Freedom, Cortez, Star и Lilo и съответно техните разноцветни форми. През последните години доби популярност и сорта Милениум - с едри червени цветове, селекциониран от немската фирма Фишер.

Коледната звезда развива листна маса през лятото, когато денят е дълъг, и започва да цъфти през зимата (декември – февруари), когато денят е по-къс. Растението има нужда от достатъчно светлина и температури от 17- 21°С през нощта и 20 – 24°С през деня. Трябва да се избягва пряката слънчева светлина в помещението, течение или близостта с отоплителни уреди.

Важно е да се знае, че растението е отровно и сокът му предизвиква кожни раздразнения.

Болести и неприятели

Коледната звезда се напада от доста вредители. Листата й имат нежна покривна тъкан и често стават жертва на оранжерийната белокрилка и листните въшки. В борбата с белокрилката трябва да се използват най-малко три препарата с активно вещество от различни групи, което е препоръчано от специалистите по растителна защита. Няма универсален препарат за лечение, защото белокрилката е много бързоизменчива, цикълът й е 7 дни и за кратък период може да унищожи растението.

Растението е много податливо и на коренови заболявания - гъбни и бактериални зарази, и затова е добре почвата, която се използва, да бъде максимално чиста. Ако има зарази в почвата, то корените на цветето бързо загниват и листата му изсъхват. Причината за това е невъзможността на корените да усвояват правилно вода.

Лечението предвижда много бързо изваждане на растението, изрязване на болните части на корените, третиране с фунгицид. След това саксията с коледната звезда може да се сложи на топло и сенчесто място и да се направи полиетиленова камера за намаляване на изпарението, защото в противен случай тя може да загуби листата си.

Коледна легенда

Ацтеките са използвали растението като лечебно средство, както и за получаване на червена боя. Появата на цветето в страната на ацтеките е свързана с красива коледна легенда.

В навечерието на Рождество бедно момиче много искало да остави някакъв подарък пред статуя на Исус Христос в малко мексиканско градче, но нямало нищо. “Исус ще приеме всеки дар, стига да е от сърце”, успокоил го баща му. Тогава момичето набрало от полето сухи цветя и ги поставило молитвено пред статуята на Спасителя и на Бъдни вечер сухият букет разцъфнал в големи алени цветове.

Цветен бизнес

Първите растения са пренесени в Европа през 1843 г. в саксия, със стъбло, високо само 40 cm. Като декоративно саксийно растение е селектирана за първи път в Америка и оттогава става популярна в целия западен свят. Поради големия интерес и търсене, цветарски компании в САЩ, Холандия и Германия непрекъснато работят върху нови селекции на растението. Освен класическите червени в различните им нюанси, на пазара се предлагат коледни звезди и с бели, жълти, розови и мраморни цветове.

Един от тримата най-големи производители на понсетия е фирмата Syngenta. Тя предлага на пазара повече от 30 различни хибрида на коледната звезда. Приблизително 20% от общия пазар на растението в Америка и Европа се падат на световния агро концерн.

В момента се работи основно върху предлагането на хибриди, които изискват по-ниска температура на отглеждане, за да се икономисват разходи. Това оказва влияние и на отглеждането й в домашни условия. Традиционно температурата за отглеждането на коледната звезда е около 21 до 24 градуса, на пазара обаче могат да се намерят и сортове, които могат да се отглеждат при 18 градуса.