Градски музей на пчелата

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 07.12.2016      1515


Сдружението „Био Град София" откри "Музей на пчелата" в София - до метростанция „Г. М. Димитров“. В него ще има научни срещи на пчелари и наблюдения на експериментални кошери. Музеят ще работи целогодишно от февруари, когато ще бъде открит за свободен достъп.

 

В София отвори врати малък музей на пчелата. Той е първият в България в градска среда и цели да повиши общата култура и знанията за пчелите и тяхната роля не само за поддържането на биоразнообразието в големия град, но и за взаимовръзката между човешката дейност и драстичното намаляване на пчелите в свтовен мащаб.

Постройката е във формата на пчелна пита, направена от глина, с тревен покрив, на който през пролетта ще има цветя за пчелите.

Музеят ще работи целогодишно от февруари, когато ще бъде открит за свободен достъп. В него ще има научни срещи на пчелари и наблюдения на експерименталните кошери. В къщичката има специално изграден кошер със допълнително прозорче, през което всички посетители могат да наблюдават живота на пчелите. Не липсва и богат снимков и информационен материал по темата.

Според един от създателите на сдружение „Био Град София" пчелите също имат своето място в града. Всъщност мед в София се добива и това, което трябва да се знае е, че градският мед е по-чист от този извън града. Причината за това е масовото използване на пестициди в конвенционалното земеделие, каза за Радио София Петър Вълчовски, който е председател на сдружение „Биоград София“.

 

Зад сдружение „Био Град София" стоят четирима ентусиасти, които смятат, че процесите на урбанизация отдалечават хората от естествената им природна среда. Наред с това съвременият човек не знае каква е ролята на биоразнообразието и как то може да бъде опазено и за бъдещите поколения. Градският начин на живот включва също така генерирането на огромно количество отпадъци и замърсяване на околната среда с пестициди, които често водят до намаляване на пчелната популация. Затова сдружението се опитва чрез проекти като "Музей на пчелата в града" да направи малка стъпка в посока промяна на сегашната ситуация и да вдъхнови хората за изграждане на алтернативен и съобразен с околната среда начин на живот.


Още по темата:

Музей на пчелите в село Прилеп ще разказва историята на меда и неговите лечебни свойства