Фермерските пазари ще бъдат държавен приоритет

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 02.11.2016      2123

От 2017 г. всяка община, която е областен център, ще получи държавна помощ за организиране на регулярни фермерски пазари. За да се улесни достъпа на българските земеделци до потребителя, министерството провежда разговори с големите търговски вериги да включат в търговските си обекти и малки, регионални производители, които са вече регистрирани. Кооперативът Хранкооп” отвори официално и магазин за храна от ферми и в мол Сердика“,София.

 

От догодина всеки областен център ще получи държавна помощ за редовно организиране на фермерски пазари, обяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева на проведената в София кръгла маса, част от кампанията „Подкрепяме българското”, цитирана от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Едновременно с общините ще бъдат подкрепени и сдруженията, които представляват производителите в различните райони на страната.

Министърът отбеляза също, че към момента броят на регистрираните сдружения на земеделски производители е 38, а организираността им е близо 5 % при положение, че само до преди две години е била 0.5 %. „През следващата година в Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. ще бъдат предложени инструменти за подкрепа, които ще бъдат насочени към сдруженията на производителите”, допълни Десислава Танева.

От близо един месец ръководството на МЗХ провежда разговори с големите търговски вериги в страната. „Целта е да улесним достъпа на българските земеделски производители до потребителя. „Нашето предложение към  търговските вериги е тези от тях, които имат оператори в по-големите градове, да дадат  възможност на регионалите производители, които са регистрирани, също да представят продукцията си при тях, уточни министърът на земеделието и храните.

 

„Хранкооп” отвори магазин за храна от ферми в мол „Сердика”, София

Кооперативът „Хранкооп”, който е известен с организирането на фермерски пазари в цялата страна, отвори нов магазин в столичния мол Сердика в края на септември. Новият обект е около 50 кв. м., но предлага над 300 продукти от 40 различни производитела и има амбицията да се разшири с фермерски пазар на покрива на търговския център. Продуктите са обособени в няколко групи: хляб, брашна, мед, сладка, сиропи, млечни, месни, яйца, сладкиши, шоколади, солени печива, плодове, зеленчуци, билки, подправки, ядки, тахани, билкови чайове, студенопресовани масла, натурална козметика. За сега се предлага само суровосушено месо. Все още не зареждат сурово месо, предлагат само суровосушени месни продукти.

Доставчиците са малки местни производители на чиста храна, които са членове на кооператива и имат правото сами да определят цените на предлаганите от тях стоки. Така ценовият диапазон може да се определи като среден – по-висок е от продуктите в конвенционалните магазини и доста по-нисък от този в био магазините в страната.

Пазарът ще работи всеки ден от 10 до 21 ч. на ниво -1 в мол Сердика” Център (до магазин Vinello).

Фермите, които може да откриете на пазарът в мола:


Плодове и зеленчуци

1. Вантана, с. Петърч, София – биосертифицирани салата, кейл, тиквички, картофи, моркови, магданоз, копър, мента и др.

2. Бесика, Пазарждик – домати, тиквички, кейл

3. Пура Вида – домати, краставици, манголд, салата и др.

4. Осина, Родопите – сух чесън, царевично брашно, мурсалски чай, сушени боровинки

5. Таткова градина, с. Торос – сух чесън на плитки, чубрица, розов домат, тиквички и др.


Билки, чай и подправки

6. Бутикова ферма Павлови, с. Драгомир, Пловдив – многообразие от чай, билки и подправки

Мляко и млечни продукти

7. Халалица, с. Искра – козе кисело мляко, сирене, кашкавал, извара и др.

8. ЕА, с. Мировяне – краве пастьоризирано прясно мляко, кисело мляко, сирене и кашкавал

9. Биволоферма Александрово, с. Александрово – кисело мляко и сирене от биволско мляко, биволски суджук

 

Мед и пчелни продукти

10. Дарис, резерват Русенски лом – липов, акация, манов, кориандър, букет, печелен прашец, мед с лешников тахан, имуностимулатори и др. продукти с мед

11. Амброзия, Ботевградско – мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца, меден оцет и др.

 

Хляб и квас

*всичкият хляб е с квас

12. Ананда – хляб Лудогорец, типов, ръжено-пшеничен, с мед и розмарин, с чубрица, със сушени домати, с маслини, лимец и др.

13. Фурна Квартална – пълнозърнест, бял, със сушени домати и др.

14. Без Е-та – безглутенов хляб


Печива и сладкиши

15. Бейк студио – сурови торти, слакиши

16. Работилница за усмивки – енергийни бонбони, сурови торти

17. Loving Hut – веган сандвичи, кишове, сурови сладкиши и др.


Още по темата:

Фермерските пазари в България - другото земеделие

Къси вериги на доставки