Финансиране на сделката по придобиване на Monsanto от Bayer

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 13.10.2016      1541

27 банки ще си разделят задълженията по финансиране на сделката за придобиване на американската компания Monsanto от немския концерн Bayer. Мостовият кредит, в размер на 56,9 милиарда долара ( 51,6 милиарда евро), е със срок 1 година.

27 банки ще си разделят финансирането по сделката на придобиване на Monsanto от Bayer, която приключи наскоро и двете страни си сключиха ръцете за колосалната сума от 66 милиарда долара. В историята на немската фирма покупката на американската компания се води като най-голямата сделка досега. Още в началото на преговорите по придобиването на Monsanto немците обяви, че ще участва и със собствен капитал на стойност от 19 милиарда долара, които смятат да набавят чрез използването на различни финансови инструменти като конвертируеми корпоративни дългови облигации и хибридни облигации. Предвижда се и увеличаване на капитала на компанията.

Мостовият кредит, в размер на 56,9 милиарда долара, се отпуска за една година при виcoĸa лиxвa зa пoĸpивaнe нa тeĸyщи зaдължeния нa зaeмoпoлyчaтeля. Opгaнизaтopи нa тoзи зaeм ca нaй-влиятелните cвeтoвни финaнcoви ĸoмпaнии ĸaтo инвecтициoннитe бaнĸи Ваnk оf Аmеrіса, Сrеdіt Ѕuіѕѕе, Gоldmаn Ѕасhѕ, НЅВС и ЈРМоrgаn Сhаѕе, cъoбщи химическият гигант Байер в сряда. Все още не са обявени официално условията, при които ще участват по-малките банки, както и техните имена.

Още по темата:

Германският концерн Bayer вече е най-големият производител в сектора на аграрната химия