Германският концерн Bayer вече е най-големият производител в сектора на аграрната химия

Автор(и):  Нора Иванова, Редактор Растителна Защита /РЗ/
Дата: 15.09.2016      2157

След няколко напрегнати месеци на преговори и последователно увеличаване на стойността на офертата за покупка, американската компания Monsanto прие условията на Bayer. Германският фармацевтичен гигант Bayer придоби американската биотехнологична компания Monsanto за 66 млрд. долара.

Германският фармацевтичен гигант Bayer придоби американската биотехнологична компания Monsanto за 128 долара (114 евро) на акция, което се оценява на 66 млрд. долара (близо 59 млрд. евро). Това съобщиха от немската фирма след среща на борда на надзора.  Сделката беше обявена малко преди началото на борсовата търговия в САЩ в сряда. След одобрението от регулаторите в Америка и Европа на това историческо сливане на двата аграрни конгломерати, Bayer ще се превърне в най- големият производител на семена и препарати за растителна защита. Официално немците обявиха през месец май, че имат намерения да придобият американския си конкурент. Оттогава офертата на компанията, базирана в Леверкузен, беше многократно увеличавана от 62 до 66 млрд. долара.

Транзакцията трябва да бъде завършена през 2017 година

За да влезе в сила сделката трябва да бъде одобрена и от акционерите на Monsanto и съответно от европейските антитръсови органи. Очакват се известни регулаторни спънки, защото част от химикалите на американците не са разрешени за разпространение в Европа. В случай на неодобрение на сделката от страна на антитръсовите органи на Европейския съюз, ръководството на немския концерн се е застраховало предварително от евентуално оттегляне и е подписало клауза за неустойка в размер на 3 млрд. долара.

Все още не е изяснен и въпроса с фининсирането на сливането на двете компании. По първоначални данни Bayer се очакваше да плати със собствени средства, но скоро след обяваване на първата оферта за придобиване през май, стана ясно че сделката ще бъде финансирана чрез дълг, чийто дял е все още неизвестен. Преговорите бяха силно оспорвани след като акционерите на Bayer, подкрепени от DZ Bank,  обявиха, че предлаганата цена е твърда висока за бюджета на немската фирма. В интернет беше разпространена и кампания на масово недоволство срещу главния изпълнителен директор на Bayer Вернер Бауман, който оглави длъжността само три месеца преди да стартира схемата по сливането на двете фирми.

Bayer: европейски и световен гигант с ново портфолио

Придобиването на Monsanto ще затвърди вече поетия път на промени в бизнес структурата на европейския химически конгломерат. Лекарственият сегмент ще бъде намален в полза на продуктите за земеделие, които се очакват да носят половината от печалбите спрямо 30% през 2015 година.

Според Вернер Бауман сливането на двата концерна и дългосрочното им развитие в посока селско стопанство ще отговори на нуждите на нарастващия дял на населението в световен мащаб. Статистиката на ООН сочи, че до 2050 г. населението на Земята ще се увеличи до 10 млрд. души. Консолидацията има за цел да засили и възможностите на двете фирми. Монсанто е все още водещ лидер с богат опит в селекцията и генната модификация на семена, както и “дигиталното земеделие”, докато Байер развива успешно бизнеса си за производство на препарати за растителна защита в постоянно променящата се земедеслка среда.

Глобалният селскостопански пазар на агрохимикали и семена е в преход

В последно време се забелязва преподреждане на световния бизнес за семена и препарати за растителна защита, дължащ се на стегнация на пазара. Съвсем наскоро америкаснките власти одобриха придобиването на швейцарската Syngenta от китайските държавни предприятия ChemChina. През декември миналата година Dow Chemical и Dupont обявиха също своето сливане.