Нов вредител по пипера и растението годжи бери

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 25.08.2016      3471

Българска агенция по безопасност на храните предприе мерки срещу нов за страната вредител, който напада предимно растенията годжи бери и пипер. Видът Aceria kuko -  Godji berry gall mite Галообразуващ ериофиден акар по годжи бери е установен за първи път в района на град Пловдив, село Малък чардак.  Всички площи с установена зараза са поставени под карантина и се изпълняват мерки за ограничаване на разпространението на вредителя.

В Централната лаборатория по карантината на растенията в София фитосанитарните инспектори на БАБХ са установили наличието на нападение с галообразуващ ериофиден акар в районите на Пловдив, Видин, Враца, Варна, Благоевград и Перник. Засегнати са предимно насаждения и разсадници с годжи бери и пипер. Предприетите мерки срещу ограничаване и унищожаване на заразата се извършват от Българската агенция по безопасност на храните.  Площите със заразени растения са поставени под карантина. Забранява се и брането на резници от насаждения, които са болни. Извършва се резитба и унищожаване на нападнатите растителни части и химично третиране, предписано от специалистите в Агенцията. Видът Aceria kuko - Godji berry gall mite - Галообразуващ ериофиден акар по годжи бери - е установен за първи път в района на град Пловдив, село Малък чардак, съобщиха инспекторите.

Галообразуващ ериофиден акар (Aceria kuko)

Галообразуващият ериофиден акар по годжи бери е разпространен в Китай, Северна Корея, Тайван. През 2011 година е забелязан в Словения и Германия, а през 2012 година в Гърция и Великобритания. 2015 година се появява и в Унгария и Кипър. Вероятно е пренесен у нас със заразен посадъчен материал от съседни страни. Напада предимно растенията от вида Licium barbatum (Годжи бери), растение от сем. Solanacea/Картофови/. Вредителят е установяван и върху Capsicum annuumL. (пипер) и Solanum nigrumL. (черно куче грозде). Повредите които нанасят акарите са по листата на нападнатите растения като образуват гали, с формата на мънисто и размер от 3 до 5 см в диаметър, в тях  се намират акарите, които се хранят със сока от растенията. 

Още по темата:

Ериофидните акари