Отлични добиви от сортовете пшеница на Синджента

Автор(и):  syngenta, България
Дата: 02.08.2016      2283

Тази година българските земеделски производители заложили на сортовете пшеница на Синджента отново постигат върхови добиви!

Житни култури - Синджента

Жътвата на пшеница приключи. Изкупните цени продължават да са на по-ниски нива от предходната година, а земеделските производители и тази година имаха значителни разходи при отглеждането на житни култури. Очакванията за по-високи добиви от предходната година се оправдаха, но дали те ще са достатъчни, за да покрият разходите? Калкулациите показват, че добив от 500 кг/дка в преобладаващите случаи е минимумът за постигане на печалба. При по-интензивна програма на отглеждане за постигане на печалба е необходим минимум добив от 550-580 кг/дка.

И тази година българските земеделски производители, заложили на сортовете пшеница на Синджента, отново постигат върхови добиви. От няколко сезона Синджента успешно развива в България проект по размножване на базови семена към С1 (първо размножение), а партньорите й и тази година отчитат още по-високо търсене на първото размножение на сортовете на Синджента. Това се дължи на високите добиви и доказаната стабилност и адаптивност на предлаганите от Синджента сортове към различните почвено-климатични условия в България, както и на факта, че първото разможение се добива по технология на Синджента. През коренно различните 2014 и 2015 години основните сортове на Синджента Мойсон, Индженио и Болоня доказаха своя високодобивен потенциал, а през 2016 година върховите им резултати отново са впечатляващи. Разбира се всеки от сортовете си има свои специфики и основно „предназначение“: Мойсон е наложила се френска генетика, стандарт за висок добив във Франция, който се отплаща отлично при по-интензивни условия на отглеждане; Индженио е сорт, който е стандарт в Испания благодарение на отличната си адаптивност и дава отличен баланс между добив и качество; Болоня е един от най-продаваните сортове в Италия тъй като е сорт с висок добивен потенциал и впечатляващо високи качествени показатели.

Резултати през 2016 година от сортовете на Синджента от немалък брой жътви са впечатляващи:

Сорт ИнджениоСеверозападна България: среден добив от 733 кг/дка и максимален резултат от 850 кг/дка при масов посев във Видинско (Флорентин, ЗП Р. Витомиров); Северна Централна България: среден добив от 802 кг/дка и максимален резултат от 1035 кг/дка в Г. Митрополия (ЕТ Хелга); Североизточна България: среден добив от 803 кг/дка и максимален резултат от 930 кг/дка от масов посев в Добричко (Паскалево, Триптолем ООД); Южна България: среден добив от 752 кг/дка и максимален резултат от 921 кг/дка в Старозагорско (Сърнево, ЗПК Единство).

Сорт БолоняСеверозападна България: среден добив от 804 кг/дка и максимален резултат от 854 кг/дка във Видинско (Ново село, Бен Хън Агро ООД); Северна Централна България: среден добив от 711 кг/дка и максимален резултат от 793 кг/дка в Русенско (Ценово, ЕТ Торнадо); Североизточна България: среден добив от 747 кг/дка и максимален резултат от 870 кг/дка от масов посев в Добричко (Дропла, Агриком); Южна България: среден добив от 720 кг/дка и максимален резултат от 836 кг/дка в Старозагорско (Сърнево, ЗПК Единство).

Сорт МойсонСеверозападна България: среден добив от 805 кг/дка и максимален резултат от 943 кг/дка във Видинско (Ново село, Бен Хън Агро ООД); Северна Централна България: среден добив от 766 кг/дка и максимален резултат от 951 кг/дка в Г. Митрополия (ЕТ Хелга); Североизточна България:  среден добив от 763 кг/дка и максимален резултат от 888 кг/дка в Разград (Семпе 2 ООД); Южна България: среден добив от 749 кг/дка и максимален резултат от 893 кг/дка в Старозагорско (Сърнево, ЗПК Единство).

Сорт Фаладо, най-нова френска генетика, ще е на разположение на земеделските производители като първо размножение от следващата година (тази година за първи път Синджента внася базови семена за размножение). Фаладо е с много висок добивен потенциал и високи качествени показатели, който още от миналата година грабна вниманието на голям брой земеделци, а добивите от 2016 година са впечатляващи – среден добив за Северна България над 800 кг/дка, а за Южна – 768 кг/дка.

За постигането на тези резултати много голям принос има и РЗ технологията на отглеждане на Синджента, включваща хербицидите Линтур, Аксиал и Аксиал Едно и фунгицидите Артеа, Амистар Екстра и Чероки – новият трикомпонентен фунгицид, който ще е в продажба от 2017 година. Разбира се опазването на житните култури от болести и неприятели започва още преди сеитбата - правилен подход при обработката на почвата може да намали значително натиска на вредителите върху житните култури, но друго много важно мероприятие е третирането на семената за контрол на вредители, за което Синджента препоръчват Дивидент Формула М или Целест Топ.

Дивидент Формула М много успешно се наложи в България – това е високотехнологична формулация за третиране на семена пшеница. Отзивите за нея са отлични и това се дължи на нейната ефикасност и характеристики. Дивидент Формула М е ново поколение продукт за третиране на семена от пшеница, което дава множество предимства.
Първо, системното и контактно действие на Дивидент Формула М и характеристиките на формулацията предоставят категоричен контрол на причинителите на болести по повърхността на семената, във вътрешността на семената и в почвата около засятото семе.
Второ, сравнителните проучвания за нивото на контрол на болестите категорично показват, че Дивидент Формула М осигурява по-висок контрол на Фузариум, Септория и Главни спрямо стандартите в третирането на семена от пшеница. Също така Дивидент Формула М стимулира по-бързото поникване и спомага за изравнено и дружно поникване на здрави растения. Трето, подобрените характеристики на формулацията на Дивидент Формула М (поради това, че е на водна основа) осигуряват множество допълнителни предимства за земеделските производители и професионално ангажираните с третиране на семена - гарантира се отлично и трайно прилепване на продукта върху третираното зърно, което осигурява върхов ефект и при висок инфекционен натиск на патогени, пренасяни с почвата или зърното, и безкомпромисно действие дори и при екстремни условия на отглеждане на културата. С Дивидент Формула М фермерите могат да оперират свободно без запрашаване, като се избягва грижата за остатъчни количества продукт в чувалите. И много важно - перфектната консистенция на формулацията с технологията Формула М осигурява средно 15% по-висока производителност на линията за третиране на семена посредством по-бърз и по-равномерен поток на третираните семена и използването на по-малко вода при третирането; почистването на оборудването е значително по-лесно, а смяната на продукта на лентата е значително по-бърза; пакетирането и разопаковането много по-чисти. И отново подчертаваме – формулацията на водно основа осигурява отличното прилепване за максимална ефикасност и добиви при пшеница.

Житни култури - Синджента

PR материал