Оранжерия за пеперуди

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 30.07.2016      1746

Battus philenor е пеперуда от семейство Papilionidae, която е разпространена предимно в южните щати на Северна Америка. А Гватемала е най-южната граница, където условията за развитие на вида са благоприятни. Колкото климатът е по-мек и топъл, толкова вероятността да срещнем пеперудата Battus philenor е по-голяма.

През последните години видът е застрашен от изчечване от територията на Северна Америка. Благодарение на водния биолог Тим Уонг от Калифорнийската академията на науките, красивите пеперуди са увеличили своята популация през последните 3 години и то не в лабораторни условия, а в задния двор на учения. Биологът създава перфектните условия за развитието на Battus philenor - достатъчно слънчева светлина, висока температура на въздуха и подходяща храна. Уонг открива, че пеперудите се хранят само с California aristolochia, което е типично растение за района. Затова той първоначлно засажда увивното растение в задния двор на къщата си и после пренася и 20 гъсеници. Пеперудите се чувстват у дома си при биолога Тим Уонг.

В България може да вирее растението Аристолохия,Холандска лула (Aristolochia macrophylla), което е от семейството на California aristolochia

Увивното растение достига 10 м. височина, като расте с по 1-2 м. годишно. Има впечетляващи едри листа, достигащи 30 см. дължина във формата на сърце, затова често се използва като декоративно растение в градините. Те стоят върху издънки с дължина 5-10 см, наситено-зелени меки на пипане. Притежава необичайно малки цветове във формата на лула, които цъфтят през пролетта (май-юни). Най-добре вирее на полусянка и богата влажна почва.

Произход: Северна Америка.

Месторастене: Сенчесто до полусенчесто и защитено от вятър.

Поливане, торене: В периода на израстване се полива обилно. Младите растения се наторяват 2-3 пъти, а старите 2 пъти.

Други грижи: Осигурете устройство за катерене.

Презимуване: На открито без зимна защита. Сменя листата си. При засушаване в по-топлите дни се полива умерено.

Вредители, болести: Рядко.

По материали на boredpanda.

Разгледайте галерията по-долу.