Европейската комисия отлага решението за бъдещето на глифозата

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 28.06.2016      1949

След Брекзит проблеми като изтичането на разрешителното на активното вещество глифозат остават на заден план. Решението беше за пореден път отложено, въпреки че сегашното разрешително за употреба на глифозата в Европа изтича на 30 юни 2016 г.

Във връзка със срещата на върха на ЕС, която беше изместена на 28 и 29 юни заради проведения Референдум на Острова, Европейската комисия отложи отново решението относно удължаването на разрешителното на глифозатa.

Сегашното разрешително на спорното активно вещество изтича в Европа в четвъртък на 30 юни.

Очаква се, че органите на ЕС ще удължат употребата на хербицида за срок от 18 месеца, защото Европейската агенция по химикали (ЕСНА) даде своята положителна оценка за използването на глифозата.

Страните-членки така и не успяха да вземат единодушно становище по въпроса. В рамките на три поредни гласувания след месец март не се стигна до квалифицирано мнозенство, което прехвърли изцяло отговорността за решението на Европейската комися. На практика Комисята може да се произнесе за удължаване или респективно забрана на хербицида само в писменна процедура, т.е. без среща на Европейските комисари.

Още по темата:

Кой иска да удължи разрешителното на глифозата? (част 1)

Кой иска да удължи разрешителното на глифозата? (част 2)