Европейската седмица на пчелите и опрашването ще се състои в Брюксел

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 13.06.2016      1875

Юбилейното пето издание на Европейската седмица на пчелите и опрашването ще се проведе от 13 до 15 юни в Брюксел. Изграждането на селище на пчелата пред сградата на Европейския парламент ще запознае присъстващите гости с приноса на пчелите за опазване на биологичното разнообразие и с предизвикателствата, пред които е изправен в момента пчеларския сектор

Специално участие в международната конференция под мотото „Пчелите се грижат за европейците. Европейците грижат ли се за пчелите?“ ще вземат принцът на Монако Албер II, чиято фондация води активна борба за защита на дивите пчели, и европейският комисар по земеделие Фил Хоган.

В рамките на Европейската седмица на пчелите и опрашването, за втора поредна година Мария Габриел, която е председател на Работната група по пчеларство в Европарламента. На него ще бъдат предоставени възможности на пчелари от цяла Европа да обменят информация за състоянието на сектора в отделните държави-членки и установяване на модели на сътрудничество между отговарящите за сектора европейски и национални институции, промишленост, наука и пчелари, включително и от България. Конференцията е насочена преди всичко към пропуските в европейските политики и към изготвянето на конкретни инструменти за защита на пчелите.