Музей на розата

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 01.06.2016      1961

Новият музей на розата в Казанлък ще отвори врати на 5 юни 2016 г. в 10,30 ч. в парк „Розариум“. Модерната и функционална сграда на музея ще се разгърне на площ от 1 200 кв. м. и ще притежава единствена по рода си експозиция на традиционния за региона поминък - розопроизводството, където е онагледена историята на известната българска роза от Възрождението до наши дни. Проектът е финансиран изцяло с държавни средства в размер на близо 1 млн. лв.

По време на Празника на розата 2016 в Казанлък ще бъде официално открит музея на ароматната Роза Дамасцена, която е национален символ на България. Новата сграда ще замени досегашното помещение в приземния етаж на Института по розата и етеричномаслените култури, където значителна част от уникалните експонати не бяха общественодостъпни, поради липса на място. Сегашният музей се простира на площ от 1 200 кв. м. и основната експозиция, която предсавя истрията на розопроизводството в казанлъшкия край, е разделена в две дъги. Предвидени са специална зала за дегустация на аромати, вътрешен двор за демонстрации на процеса на розоваренето, конферентни зали, мултимедийна зала, фондохранилища, детски кът и панорамно кафене. Гостите на музея ще могат да се докоснат до магията на производството на розово масло и розова вода и ще имат възможност да разгледат инструменти за обработка на розовите градини и съдовете за съхранение и износ на розови продукти.

Строителството на модерното съоръжение започна през месец юни, миналата година, с отпуснатите от държавата първоначални половин милион лева. След спечелена обществена поръчка за изпълнител на строителните дейности, бе избран ДЗЗД Обединение „Музей на розата – Казанлък“.