Ранните сортове кайсии са вече на пазара

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 31.05.2016      2258

В Силистренска област има над 27 000 дка насaждения с кайсии. А в Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра се отглежда колекционно насаждение от 500 сорта-образци, от които 11 са селектирани там. Реколтата тази година е почти напълно унижожена от продължителни дъждове, ниски температури и слани. Въпреки тежките климатични условия тази седмица на пазара се появиха първите кайсии - ранни сортове, цената за килограм е 3 лв.

Продължителните мартенски дъждове и големите температурни амплитуди нанесоха необратими щети на почти 80 % от кайсиевата реколта. Лошите климатични условия са попречили на процесите по опрашването и оплождането на дърветата както и на загубата на цвета по-късните сортове, съобщиха от Опитната станция по кайсията в Силистра.

Опитна станция по кайсията и земеделие в Силистра

Въпреки че се води като звено на Селскостопанската академия, Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра е регистрирана по Търговския закон и няма право на бюджет и субсидии. Средствата за издръжка и научни разработки трябва да бъдат осигурявани от собствени приходи. В Силистренска област това е трудно, въпреки че кайсиите са сред традиционните овощни видове, отглеждани в Крайдунавска Добруджа.

През последните години научните работници от Опитната станция по кайсията и земеделие в Силистра са селекционирали два нови кайсиеви сорта - „Дръстър" и  „Истър“. Кайсията е плод с несравними вкусови качества, който активно се използва и в природната медицина, поради богатото си съдържание на витамини и минерали.

Kaйсиите - вкусен плод или природна медицина

Кайсията (Prunus armeniaca) е вид растение от семейство Розоцветни (Rosaceae). Родината на кайсията е Североизточна Армения. И досега в Средна Азия, Дагестан, Североизточна Армения се среща дива кайсия. В Хималаите тя расте дори на 4000 м надморска височина. Като културен вид в Армения се отглежда от 3000 години, откъдето тръгва нейното разпространение – Персия, Мала Азия. Едва през I век стига до Европа, но дълго време расте само в манастирски и княжески градини. В България кайсията се превръща в овощна култура след Освобождението. Най-популярни сортове са Силистренска (компотна), Кишиневска ранна, Унгарска, Роксана и други.

В кайсията има:

ниацин (витамин В3), необходим за еластичност на мускулите;

фолиева киселина (В9), важна за процеса на кръвообразуването и растежа на клетките;

пантотенова киселина (В5), необходима за бодрост, изгаряне на мазнините, за красива коса;

витамин С, подържащ имунната система;

витамин Б17, известен още като амигдалин. В алтернативната медицина той се използва при терапия на рак.

Съдържащият се 2500 МЕ каротин само в 3 кайсии, представлява половината от дневната нужда на човека от витамин А. Каротинът защитава от вредното въздействие на свободните радикали, затова именно койсията е толкова полезна за пушачите.

калий, необходим за работат на сърдечния мускул;

желязо и мед, които заедно с фолиевата киселина правят от кайсията идеалния плод за хората, страдащи от анемия;

магнезий, благодарение на който кайсиите бързо и за дълго понижават повишеното кръвно налягане;

Освен това, магнезият в съчетание с фосфора е полезен на организма при активна умствена работа, затова кайсиите повишават умствената работоспособност и подобряват паметта.

Kайсията забавя процесите на стареене на организма, стимулира сърдечната дейност и укрепва сърдечния мускул,стимулира образуването на клетки и подобрява състава на кръвта,помага при проблеми на гърлото и носа, при астма.