Лавандулата и шафранът изместват традиционните култури - картофи и тютюн

Автор(и):  Растителна Защита, /РЗ/
Дата: 28.04.2016      2381

Традиционните култури за България - картофи и тютюн постепенно отстъпват място на производството на екзотичната подправка шафран и на ароматната лавандула. В Родопите се преорентират към алтернативно земеделие, защото не виждат реализация в досегашния си регионален поминък.

Голяма част от родопските села в община Баните още преди три години започват да се занимават с производството на лавандула. По данни на Невен Белчев, кмет на село Оряховец, тази година са засадени общо в района 10 милиона стръкчета ароматната билка. Земеделските стопани смятат, че лавандулата може да замести напълнотрадиционното земеделие, защото изкупните й цени са значително по-високи, отколкото на картофите.  Очакванията са в края на сезона през месец септември след изкупуването на разсада в общината да влязат около 1 млн. лв. Единствените опасения на планинските земеделци е проблемът със злоупотребите при изкупната цена на лавандулата.

Тютюнът също губи своята популярност след местното население, поради същата причина, а именно много ниските изкупни цени и спекулациите на прекупвачите. В момента например тютюнопроизводителите са доволни при 7 лева изкупна цена за килограм тютюн. В известните тютюневи региони като Сатовча и Гоце Делчев започват също да се орентират към доходоносните култури - шафран и лавандула.

 Още по темата:

Лавандулата не е само средиземноморско растение

Има ли шафранът почва у нас?