В зеленчуковата градина през април

Автор(и):  Растителна защита
Дата: 18.04.2016      2141

Практики през периода: Продължават грижите за разсадите за ранното и средноранното полско производство. Подготвят се парцелите за разсаждане в края на април на ранните и през първата десетдневка на май на средноранните домати, пипер, патладжан. Засяват се  семената  на късните домати и средноранното главесто зеле. Прилагат се необходимите агротехнически практики за осигуряване на оптимални условия за развитие на кулутурите в култивационните съоръжения. При по-високи температури за подобряване на относителната въздушна влажност често се навлажняват пътеките, а в стъклените оранжерии се правят и кратки оросявания. Ако слънчевата радиация е по-интензивна, стъклата се засенчват (побелват) с подходящи смеси.

Защита на растенията:

1. Предсеитбено третиране на семената на доматите и зелето, ако не са обеззаразени. Да се спазват технологичните изисквания, за да не се убие кълняемостта на семената.

2. Смеските в лехите задължително трябва да са обеззаразени. Разхвърлят се примамки срещу попово прасе.

3. За контрол на сеченето на разсада се  отстраняват  болните и съседните им здрави растения, и се унищожават вън от оранжерията, мястото под тях се полива с фунгициден разтвор.

4. С последната почвена обработка се внасят гранулирани инсектициди срещу телените червеи при установени в предварителното обследване над 5 бр./м2. Третирането е ефикасно и срещу сиви червеи, попово прасе, дългоножки, колорадски бръмбар, нематоди и с последействие спрямо смучещи неприятели – листни въшки, цикади, трипсове.

5. Една седмица преди изнасянето разсадът се пръска с фунгициди. При доматите се наблюдават черни листни петна (алтернариоза), сиво гниене (ботритис), брашнеста мана, листна плесен, а при краставиците – брашнеста мана, кубинска мана, ъгловати петна (бактериоза).

6. Макар че неприятелите в култивационните съоръжения са в същия състав, поради по-високата температура и ниска относителна влажност на въздуха се засилва  вредната дейност на трипсите и на паяжинообразуващите акари.

7. При ранните култури на открито има опасност от поява на мани – по зелеви, лукови и ранни картофи. Да се следят сигналите от регионалните служби и да се провежда своевременно борба.

8. Има опасност за луковите култури от лукова и минираща муха, а при зелето и репичките – от зелева муха.

Внимание: Когато се пръскат зелеви и лукови култури, задължително да се прибавя прилепител към пестицидния разтвор. Да се внимава с третиранията на лук и чесън за зелено, репички и др., които се предлагат за свежа консумация рано напролет, за да се избегнат нежелани и опасни натравяния с пестицидни остатъци.