Екстра защита и екстра добив при пшеница

Автор(и):  syngenta, България
Дата: 14.04.2016      2318

Добре презимувалите житни култури и неособено силния натиск на болестите създават предпоставки за високи добиви, но очакванията относно изкупните цени в края на сезона не са много високи. Именно това поставя на първо място един много основателен въпрос пред българските земеделци: „Колко да вложа в растително защитни мероприятия и кои са рентабилните растително защитни продукти в създалата се ситуация?“ Наближава времето да се направи окончателно решение за избора на фунгицид за второто пръскане. И тази година трябва да се търси високо рентабилно надеждно решение, което да има широкоспестърно действие и истинска добавена стойност, т.е. не само сигурен контрол на болести, но и да дава, популярно казано нещо повече и да допринася за върхови добиви.

Именно такъв фунгицид от Синджента вече е на разположение на българските земеделски производители за второто третиране срещу болести по пшеница – Амистар Екстра®. Амистар Екстра®  е познат на земеделските производители от 2014 година, когато още от първата си година на пазара показа отлична ефективност и допринесе значително за върховите добиви и екстра качеството на продукцията. Но да започнем първо с информация за успехите на Технология Амистар® - тя е базираната на фунгицид от групата на стробилурините, на световния пазар е близо 20 години и е най-продаваното фунгицидно активно вещество в световен мащаб: продукти с Технология Амистар® са регистрирани на 5 континента, над 600 регистрации в над 100 страни, а търсенето се измерва с приложението на 250 милиона литра/кг формулиран продукт, над 5000 милиона третирани декара и принос от 250 милиона тона допълнителен добив.

С технологията Амистар® Синджента неколкократно подобрява Световния рекорд за добив в пшеница, като последно това се случи миналата година.

Какви конкретно са предимствата на Технология Амистар® и Амистар Екстра®  при приложение срещу болести по време на вегетация в пшеница? Амистар Екстра®  представлява уникална комбинация от две фунгицидни активни вещества - комбинация от стробилурин №1 в света, и мощен триазол – комбинация, осигуряваща предпазно, лечебно и изкореняващо действие и широк спектър на контролирани болести. Амистар Екстра®  осигурява два механизма на действие, работещи в отлично взаимодействие за борба срещу най-важните болести по пшеницата (от края на братене до първи видим флагов лист и от флагов лист до край на вретене), а фунгицидната му формулация има уникална комбинация от пет много важни предимства: а) Амистар Екстра®  има многогодишно доказана отлична ефикасност при контрола на най-важните икономически болести; б) формулацията на Амистар Екстра®  има изключително бързо проникване – за 30 минути прониква и достига до над 90% от гъбните патогени, а в допълнение се формират и защитни депа срещу по-късно повторно заразяване; в) формулацията на Амистар Екстра®  има изключително бавно метаболизиране от растенията – проникналият фунгицид е наличен в растението на 85% на втората седмица след третиране, което обуславя изключително дълго и ефективно последействие – до 6 седмици; г) формулацията на Амистар Екстра®  има предпазно, лечебно и изкореняващо действие като контролира покълването на спората, проникването и растежа на патогена, прорастването и размножаването на мицела, т.е. Амистар Екстра®  осигурява ефективна борба срещу болестите във всеки един момент от развитие им; д) Амистар Екстра®   дава мощен, икономически значим зелен физиологичен ефект за по-дълго и по-добро наливане на зърното и по-висок добив - зеленият ефект на Амистар Екстра®  се изразява в подобряване на поемането на азот и редуциране на нивото на етилен като така се забавя „остаряването“ на листата, подобряване на фотосинтезата и устойчивостта на растенията на стрес, подобрява се поемането на вода и се забавя отдаването й – така спрямо други растително защитни програми, тези с Амистар Екстра®, приложен като второ третиране, дават средно 3-5 дни по-дълъг „живот“ на културата, като всеки ден повече е повече наливане на зърното (средно 15 кг/дка на ден – уникална рентабилност за екстра добив).

Двойно системният Амистар Екстра®  има  трансламинарно действие за пълна защита на културното растение и също така защитава надеждно и новия прираст от Брашнеста мана (Erysiphe graminis), Листни петна/Септориоза (Septoria tritici), Кафява ръжда (Puccinia reconditа). Подобрява значително и качествените показатели на добива, което заедно с надеждния контрол и мощния икономически значим зелен ефект превръща Амистар Екстра® в един от водещите продукти наложили се през последните години. За сезон пролет 2016 г. Амистар Екстра® се предлага от Синджента и на по-добра цена спрямо предходната година.

ПР материал